У чому сенс символів Z та V? Навіть не намагайтесь зрозуміти

Нацистська та фашистська символіка принаймні мали логіку — збочену та злочинну, але логіку

Російське зло досі належним чином не описане. Його треба перемогти, але його також треба описати. І воно — інше, ніж зло, яке описане поняттями "фашизм" і "нацизм".

Візьміть, наприклад, ось ці всі Z та V. Нацистська символіка (свастика) і фашистська символіка (фасції) принаймні мали сенс. Вони відображали певну ідеологію. Свастика — "нордичну" ідеологію і "тугу" за рідкісною для "нордичного" світу силою, сонцем, і готовність терпіти страждання через цю рідкісність. Фасції — римську ідею єднання та незламності групи через стирання індивідуальних відмінностей. Ці символи відображали ідеології, які породили жахливі злочини. Але вони принаймні мали сенс і логіку — збочені та злочинні, але сенс і логіку.

У чому сенс Z та V? Ні в чому. Вони абсолютно порожні. Вони нічого не означають. "Чапаєв і пустота". Незрозуміло, звідки взялися. Незрозуміло, чому стали символом. Незрозуміло, чому це латинка, а не кирилиця, глаголиця чи китайські ієрогліфи.

Російське насильство безсенсовне, воно занурене в абсурд

Я думаю, що коріння цього — це поняття абсурду. Російське насильство безсенсовне, воно занурене в абсурд. Абсурд є тим спільним знаменником, що об'єднує в Росії і систему, і антисистему. "Протест" проти системи не менш абсурдистський, ніж сама система.

Нещодавно Тетяна Огаркова дуже влучно схарактеризувала відмінність українського та російського гумору. Український гумор — це козацький сміх, він вивільняє, він є знаком свободи, він показує вихід. Російський гумор — абсурдистський, він є знаком приреченості, він фіксує безвихідь. Можливо, це спрощення і є купа винятків, але…

Абсурдистський російський гумор не є звільненням від системи, він є породженням системи і відображенням системи. Бо система базується на абсурді — тоді ж чому абсурдистський гумор має від неї вивільняти? Навпаки, він ще більше легітимізує цей абсурд. Так само як нібито "антипутінські" пісенькі групи "Лєнінград" ще більше поглиблюють російській абсурд. Вони кажуть: абсурд скрізь, лайно скрізь. Навіть не намагайся їх подолати.

Війна з логікою, війна з мисленням, з раціональністю, апофеоз абсурду — на жаль, цього дуже багато у "великій російській культурі". Тому вона є теж співучасницею абсурдного російського насильства.

Саме тому — Z і V. Бессмислєнні і безпощадні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі