Богдан Кушнір
Журналіст, письменник
08.03.2022

Путін зіграв у російську рулетку

Тільки дуло від револьвера приставив до скроні власного народу

З Росії все більше тривожних новин. Ось лише кілька історій, які послужать хорошою ілюстрацію до подій, що відбуваються за поребриком, і дають відчути як світ реагує на російську агресію.

Бумеранг самоізоляції

У Росії призупинили роботи зі створення нового легкого військово-транспортного літака Іл-112В. Його серійні поставки в армію мали розпочатися в 2023 році, але плани змінилися. Причина – катастрофа льотного зразка, під час випробувань якого загинуло двоє льотчиків і бортінженер.

Розхвалений експериментальний літак розбився у підмосковній Кубінці за п'ять днів до форуму "Армія 2021". На ньому мали демонструвати нові зразки військової техніки. Несподівано загорівся двигун і досвідчені льотчики виявилися безсилими. Експерти серед причин назвали поспішність із введенням у стрій експериментального транспортника і численні претензії до двигунів.

Новий транспортник мав замінити українські АН-24 і АН-26 і був призначений для транспортування та десантування легкого озброєння, вантажів і особового складу. Відео з катастрофою моментального розійшлося по інтернету і трагедію не вдалося приховати.

Згадати цю історію нас підштовхнули залякування Володимира Путіна на тему, як в Україні все дуже погано і як Росія виконує домашнє завдання із імпортозаміщення і впевнено крокує … до самоізоляції.

"Ми зробили все, що планували, за 8 років на 90% вирішили завдання, які перед собою ставили", – відрапортував Володимир Путін про підвищення економічного суверенітету Росії.

Ми навели лише один з прикладів, до чого може привести намагання призупинити економічні зв'язки з розвинутими країнами, де передові технології і найсучасніша техніка.

Можна ще пригадати як з космодрому Плесецьк запускали важку російську ракету "Ангара-5" з новим розгінним блоком "Персей". На геостаціонарну орбіту заввишки 36 тисяч кілометрів планували підняти 3,6 тонни вантажів. Запуск був здійснений в інтересах міністерства оборони, яке зацікавлене у великих супутниках-шпигунах. Та "Персей" так і завис на орбіті з верхньою точкою 201 кілометр і рухнув на землю десь поблизу Австралії. В атмосфері згоріла ракета вартістю на мільярди рублів. Цей феєрверк занепаду російської космічної техніки побачили австралійці. "Роскосмос" скромно промовчав ракетну катастрофу і перевів стрілки на військових.

В атмосфері згоріла ракета вартістю на мільярди рублів. Цей феєрверк занепаду російської космічної техніки побачили австралійці

Про трагічну долю "Персея" росіяни дізналися з повідомлення командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD). Через 10 днів після запуску чудо-творіння "Роскосмосу" почало втрачати висоту і вийшло за межі космічного простору.

Доля запуску ракет сімейства "Ангара" досі залишається проблематичною, як і майбутнє самого розгінного блоку "Персей". Торік замість трьох запустили лише одну ракету. На 2022-й заплановано ще три пуски, але вони теж під знаком питання.

Затримується випробувальний пуск першої найновішої балістичної ракети "Сармат" – мав відбутися ще торік. Це розробка Державного ракетного центру імені Макеєва. За повідомленням експертів, ракетний комплекс шахтного базування зможе доставляти головні частини масою до десяти тонн через північний та південні полюси. Завдяки спеціальній траєкторії польоту боєголовки важко перехопити. Пообіцяли, розрекламували, але не запустили.

Що чекає Росію на шляху самоізоляції? Введення обмежень на експорт болюче вдарить насамперед по приладобудуванню, у тому числі для авіації і космосу, бо майже всі комплектуючи мають американську складову. Щоб залишатися на плаву доведеться налагоджувати контрабандні схеми поставок електронних систем, деталей для телевізорів і смартфонів, планшетів і комп'ютерів, мікросхем.

Доведеться тепер російським шпигунам по всьому світу закуповувати дефіцитні комплектуючі

Нагадує епізод з книги Віктора Суворова "Акваріум". Радянському дипломату-розвіднику на міжнародній виставці доручили з-під поли купити прилад подвійного використання. СРСР тоді був під санкціями. Доведеться тепер російським шпигунам по всьому світу закуповувати дефіцитні комплектуючі.

Росію чекає доля Куби, Ірану, Сирії та Північної Кореї, яким через санкції обмежили експорт нових технологій. Навіть більше. Прийняті Заходом санкції дієвіше за всі інші. Не допоможе навіть програма імпортозаміщення сервісу від російських компаній.

Самоізоляція – це відставання і застій. Без демократії, конкуренції нема розвитку. Перші "плоди" самоізоляції вже відчули на собі найбагатші люди Росії – за два місяці вони збідніли на $32 млрд.

Путін зіграв у рулетку, тільки дуло револьвера приставив не собі до скроні, а російському народові.

Прибічників диктатора зневажають у світі

У Парижі у будівлю Російського дому кинули "коктейль Молотова". В Ірландії ворота російського посольства протаранив автомобіль. Війна Росії з Україною викликала бурю протестів та ненависті до прибічників Путіна у всьому цивілізованому світі.

Як заявила представниця МЗС РФ Марія Захарова, умови роботи дипломатів у закордонних представництвах наближені до фронтових.

Колишній міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсіль, яка запросила на своє весілля у 2018 році Володимира Путіна, після нищівної критики ЗМІ змушена була виїхати на проживання до Франції. З початком війни життя ексміністерки стало нагадувати пекло. Як заявила вона каналу RTL, її життя зруйноване, злі язики досі не можуть пробачити її танцю з російським лідером.

Не склалося в жінки і особисте життя.

Війна Росії з Україною викликала бурю протестів та ненависті до прибічників Путіна у всьому цивілізованому світі

Тим часом у твіттері зі сарказмом розпочали збір пожертв для прибічників Путіна, які живуть у Франції.

У російському бізнесі працювали 45 відомих іноземних політиків, серед яких ексканцлер Німеччини Герхард Шредер, якому журналісти приліпили прізвисько "Газ-Герд", федеральний канцлер Австрії Вольфанг Шлюссель, колишній прем'єр-міністр Франції Франсуа Війон і навіть індійський парламентарій. Тепер вони покидають теплі і високооплачувані посади в російських компаніях.

Їх за казкові зарплати хотіли використати для лобізму російських інтересів в умовах прийняття заходом економічних санкцій. Та після нищівної критики ЗМІ політики-заробітчани відмовляються від співпраці із Росією.

Безсилий Кремль вішає ярлики

Введення економічних санкцій проти країни-агресора прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав "економічним бандитизмом".

Журналісти поцікавилися, як відреагує Росія на націоналізацію особняків олігархів у Великій Британії, на гоніння російських бізнесменів та арешти яхт.

Рупор Володимира Путіна заявив, що "це і є квінтесенція економічного бандитизму". Він застерігає, що Росія протистоятиме цьому "економічному бандитизму".

Це все із розряду політичного агресивного курсу Кремля, коли замість діалогу чіпляють ярлики, щоб нічого не пояснювати. В Україні – "нацисти і бандерівці", а на заході – "бандити".

До Росії повернувся 1933 рік, а то й 1917-й

Сам Путін назвав українську владу, яку підтримує весь світ, "обкуреною і фашистською", а міністр закордонних справ Сергій Лавров – "нацистською". Все свідчення того, що Кремль відчуває приреченість путінського режиму і у відчаї не добирає слів. Захід і США по-суті конфіскували золотовалютний запас Росії, а це рівнозначно конфіскації значної частини території – і без війни. Звідси відчай і все нові ярлики. Це інформаційні технології з часів більшовизму і боротьби з ворогами народу. Схоже, до Росії повернувся 1933 рік, а то й 1917-й.

Російський олігарх радить перенести столицю з Москви до Сибіру

На Красноярському економічному форумі "Сибір: економіка майбутнього" мільярдер Олег Дерипаска закликав росіян до миру і зробив кілька сенсаційних заяв. По-перше, він запропонував перенести столицю з Москви до Новосибірська або Красноярська.

"Здається, це утопія, але навіщо нам столиця у Москві, якщо інтереси в Азії. І час підльоту ракет, і все інше буде виглядати інакше, якщо вона перебуватиме в Новосибірську, Красноярську", – сказав він.

Стенограму його виступу можна знайти в матеріалах Красноярського економічного форуму, її дослівно наводить "Тайга.Інфо".

Но-друге, попередив російський олігарх, нова криза у зв'язку із західними санкціями буде втричі складнішою, ніж в 1998-му. Якщо центр не готовий зробити кардинальний крок, то повинен частину управління передати до Сибіру. Тут створюватимуть нові банки, нові фінансові інститути, який сенс літати до Москви за простими речами.

Нова криза у зв'язку із західними санкціями буде втричі складнішою, ніж в 1998-му

Олег Дерипаска, який управляє активами групи компаній "Русал", чи не найбільшими в Сибіру, майбутнє Росії пов'язує з азіатським ринком, а про упертий Захід радить забути.

"Коли люди кажуть – опустять залізну завісу чи не опустять – її вже опустили, це факти. Мене дуже просять не говорити на цю тему, я дуже хотів би, звичайно, спочатку встановити мир. Це дуже важливо. Коли щодня це відбувається, це, звичайно, безумовна втрата", – вважає олігарх. І радить закінчити тему держкапітазму. "Держбанки – ми за три тижні зрозуміємо, що з ними залишилося".

Олег Дерипаска впевнений, що майбутнє Росії лежить в Азії. А поки що країну чекає найжорсткіша криза, мінімум на три роки. Проте головним і першим кроком повинно стати досягнення миру на основі компромісу.

Завдяки гібридному формату економічного форуму сенсаційні заяви Олега Дерипаски почули понад півтора мільйони росіян, 400 провідних російських та міжнародних експертів.

Більшість експертів Красноярського економічного форуму прийшли до думки, що в умовах обмежень Сибір повинен посилити співпрацю Росії з азіатськими країнами. Розроблену раніше програму розвитку сибірського регіону не можна буде впровадити, бо після санкцій ділових партнерів можна полічити на одній руці.

Після економічних санкцій ділові люди Росії настійно радять зробити крутий розворот до Азії

Після економічних санкцій ділові люди Росії настійно радять зробити крутий розворот до Азії.

Війна приведе до краху режиму

Ексчемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров вважає, що нинішня війна приведе до краху режиму Путіна. Про це він заявив німецькій газеті "Frankfurter Allgemeine Zeitung". На його думку, щоб диктатура впала, необхідні три фактори. Перше – військова поразка. Це може статися, якщо Україна довго чинитиме опір. Друге – економічний і фінансовий крах, і це питання лише кількох тижнів. Третій фактор – ізоляція. Якщо всі три компоненти будуть виконані, режим може впасти відразу, тому що люди вийдуть на вулиці, і олігархи викинуть Путіна.

Нинішню ситуації в Росії Гаррі Каспаров за фанатизмом порівняв із ситуацією при Сталіні або гітлерівській Німеччині – там люди були готові вмерти за свого вождя. Режим Путіна тримається лише на грошах і більше схожий на мафіозну державу. Поки бос роздає гроші та захист, люди за ним стоять. Як тільки гроші перестануть надходити, лояльність відразу зникає.

Режим Путіна тримається лише на грошах і більше схожий на мафіозну державу

"Десятки тисяч людей вийшли на вулиці незважаючи на ризик бути побитими, заарештованими та замкненими у в'язницях на довгі роки. Сьогодні вони протестують проти війни, наступного тижня вони можуть протестувати проти падіння рівня життя. Коли сотні тисяч чи мільйони вийдуть на вулиці, хто їх зупинить?", – запитує Гаррі Каспаров.

Свого часу Каспарова запитали, хто страшніший, Путін чи ісламісти з ІД. Він відповів, що терористична організація приходить і відходить, а Путін – це постійна "екзистенційна загроза".

Те, що відбувається в Росії, на думку Гаррі Каспарова, це трагедія країни. Тисячі росіян гинуть через божевільного диктатора. Багато з них народилися за Путіна і помруть за Путіна.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі