У що інвестувати, щоб накопичити стартовий капітал для дітей

Привчіть себе робити внески щомісяця

Багато батьків, ще плануючи дитину, замислюються над забезпеченням її майбутнього. Розуміючи, які великі витрати будуть попереду, варто подумати про заощадження завчасно.

Серед населення розвиненої частини світу вже давно популярним є довгострокове планування майбутніх витрат і доходів. Коли є попит, то є і пропозиція – інструменти та форми розумного заощадження.

Так, у Великій Британії користується попитом відкриття готівкового рахунку ISA (Junior Cash ISA) або інвестування в акції та облігації – Junior Stocks and Shares ISA. Перевага таких варіантів – відсутність оподаткування нарахованих відсотків. Накопичення дитина можна отримати лише після досягнення повноліття.

А в США вийшов застосунок EarlyBird. З допомогою нього батьки (і будь-хто охочий) можуть купити активи для неповнолітнього, а він зможе розпоряджатися ними з 18-річчя. Накопичуючи кошти на такому рахунку ("освітньому"), батьки не сплачують податки з доходу. Одна з ідей створення додатку – тепер не потрібно думати, що подарувати дитині, бо інвестовані на рахунок кошти будуть використані з користю. Також це допоможе уникнути невдалих подарунків.

Серед німців взагалі важко знайти батьків, які не піклуються про стартовий капітал для своїх дітей. Банки, страхові та фінансові компанії надають широкий спектр інструментів для "дитячих" активів.

Розглянемо теоретичні аспекти збереження накопичень, а практичні розрахунки і приклади наведу в наступній публікації.

Щоб почати інвестувати насамперед необхідно для себе відповісти на декілька важливих питань. До таких відносяться: мета накопичення (освіта, нерухомість тощо), необхідна сума і строк інвестування (чим менше строк, тим більш консервативні обираються інструменти). Наступний крок – визначення розмірів щомісячних внесків, бажано, щоб це було не менше 10% від доходів родини.

Бажано, щоб щомісячні внески були не менше 10% від доходів родини

Для інвестора необхідно також розраховувати ризики та обирати інструменти, які підходять саме для нього. Також перед ним постає вибір – самостійного керувати своїм портфелем або довірити це професіоналам (фонди, довірче управління тощо).

Інвестор-початківець може розгубитися, побачивши різноманіття інструментів, хоча розібратися в них неважко. Порівняємо інструменти, доступні для інвестування кожному, визначивши їхні основні переваги та недоліки.

Найбільш зрозумілий для більшості інструмент – банківський депозит. Тут все просто: батьки відкривають рахунок на ім'я дитини або на своє і поповнюють його.

Переваги:

• просте оформлення.

Недоліки:

• низька дохідність, яка найчастіше не перекриває інфляцію;

• при достроковому знятті коштів втрачаються відсотки.

Достатньо простим для початківця є інвестування в облігації (облігації внутрішньої державної позики) – цінні папери, які гарантовані урядом. Такий вид заощаджень має дохідність вищу, ніж від депозиту та в порівнянні з ним більш стабільний. Держава гарантує 100% виплат за цими облігаціями (виплати не обмежені сумою 200 000 грн).

Випускає, тобто емітує державні облігації – Міністерство фінансів України.

Переваги:

• дохідність значно вища, ніж у депозитів;

• інвестувати в ОВДП можна, маючи хоча б 1000 грн;

Інвестувати в ОВДП можна, маючи хоча б 1000 грн

• надійність гарантована державою;

• ОВДП можливо продати достроково в будь-який момент;

• для фізичних осіб відсутнє оподаткування доходу, отриманого при торгівлі ОВДП.

Недоліки:

• процедура купівлі державних облігацій трохи складніша за оформлення банківського депозиту;

• при достроковому продажу облігацій їхня ціна може бути нижча або вища, ніж ціна купівлі, тобто присутні ринкові коливання.

Завдяки інвестиційним фондам, можна отримати збалансований та диверсифікований портфель. Вкладені кошти потрапляють до пайового інвестиційного фонду, яким розпоряджається керуюча компанія, яка обирає стратегії фонду та вид інструментів.

Переваги:

• фондами керують досвідчені фахівці;

• можна інвестувати з невеликої суми;

• потенційно дохід більший, ніж при внесенні коштів на депозит;

• якщо ПІФ відкритий, то пай можна швидко продати;

• звітна інформація наявна у публічному доступі.

Недоліки:

• при падінні ціни паю можливі втрати – якщо ви вийдете з інвестиції та зафіксуєте нагативний результат.

Тепер розглянемо інвестування в акції – цінні папери, які встановлюють право на володіння часткою майна компанії-емітента. Таким чином, власник акції має право на частину доходів цієї компанії у вигляді дивідендів та може приймати участь в керуванні компанією.

Переваги:

• інвестор є співвласником компанії;

• акції – один з найприбутковіших інструментів;

Акції – один з найприбутковіших інструментів

• гроші захищені від впливу інфляції;

• висока ліквідність – акції можна продати протягом кількох секунд.

Недоліки:

• наявний ризик – він залежить від функціонування підприємства (емітента акцій);

• можливі різкі коливання ціни на акцію, щоб це відслідкувати необхідно мати певний досвід.

Хочеться звернути увагу батьків, які мають бажання інвестувати в фонди або акції, на необхідності відкриття двох рахунків – в цінних паперах у депозитарній установі та торговий – брокерський рахунок в інвестиційній фірмі. Зазвичай це одна юридична особа, яка має дві ліцензії (завжди звертайте увагу на їх наявність) на ці види діяльності. Ви можете обрати: відкривати всі рахунки в одній фінустанові або, наприклад, зберігати свої активи в банку (який має необхідну для таких операций ліцензію) та здійснювати торги через більш лояльного брокера.

Привчіть себе робити внески щомісяця, нехай вони невеликі для початку, але це сприяє інвестиційній дисципліні. Для початку уникайте високоризиковах інструментів, наприклад, криптовалюту. Щоб розібратися поглиблено, раджу ознайомитись з наявними курсами та переглядати відео на youtube, які наявні в широкому доступі.

Пам'ятайте, що інвестування – це не лише спосіб накопичення, а й спосіб збереження грошей.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі