Захід має насамперед захистити себе і свої цінності

Деякі думки напередодні січневих переговорів між США та їхніми союзниками і Російською Федерацією

"Це не питання боротьби за Данциг чи боротьби за Польщу. Ми боремося, щоб врятувати увесь світ від чуми нацистської тиранії й захистити все те, що дороге людству", - саме так пояснив позицію уряду Вінстон Черчилль під час виступу у Парламенті 3 вересня 1939 року з приводу вступу Британії у війну з нацистською Німеччиною.

Як відомо, питання Данцигу (сучасний Гданськ) і так званого "Данцигського коридору" було буквально вкинуто Німеччиною у тогочасний міжнародний порядок денний і поруч із гучною нацистською пропагандою, сповненою брехливими твердженнями щодо начебто утисків німецької меншини, активно використовувалося в якості тиску на Польщу задля її залякування та примушення до капітуляції.

До речі, саме з початку 1939 року німецька агентура у Франції одночасно й дуже активно фінансувала розповсюдження брошурки на базі резонансної статті французького політика Марселя Деа "Pourquoi mourir pour Dantzig?" - "Навіщо вмирати за Данциг?", в якій стверджувалося, що Німеччина має законні інтереси у Данцигу, а Франції абсолютно не треба вступати у війну за Польщу.

Невже в деяких європейців під впливом примітивної російської демагогії раптом геть щезла історична пам'ять?

Сьогодні в Європі так само, як й наприкінці 1930-х років, не бракує тих, хто вірить або вдає, що вірить, у сучасну російську пропаганду і стверджує, що: "Росія має законні інтереси щодо своєї безпеки", "Навіщо нам воювати за Україну, яка не є членом НАТО?". При цьому, виглядає так, що вони абсолютно не переймаються доволі простими питаннями на кшталт: членами яких оборонних союзів зі США були Британія, Франція, Бельгія та інші європейські країни напередодні двох світових війн? Чому Америка була змушена двічі вступати у війну у ХХ сторіччі, фактично рятуючи Європу від неї самої? Між тим, у цьому контексті не може не виникнути питання: невже в деяких європейців під впливом примітивної російської демагогії раптом геть щезла історична пам'ять?

Утім, на Заході безумовно вистачає й тих, хто розуміє усю серйозність ситуації і велику загрозу європейській безпеці, яка невіддільна від безпеки України, з боку агресивної Росії.

Вочевидь, є й ті, хто добре усвідомлює, що під час січневих переговорів між США та їхніми союзниками і Російською Федерацією йтиметься не про якісь химерні гарантії, що вимагає Росія, і навіть не про майбутнє суто України, а про те, що Захід має насамперед захистити себе і свої цінності. Адже, якщо Захід поступиться перед Росію, вже дуже скоро він, ймовірно, зіткнеться з вимогами з боку Китаю та інших країн, що мають власні геополітичні амбіції.

Якщо Захід поступиться перед Росію, вже дуже скоро він зіткнеться з вимогами з боку Китаю та інших країн, що мають власні геополітичні амбіції

Як же далі може за одним із сценаріїв розгортатися ситуація в міжнародних відносинах добре відомо з історії дипломатії часів Другої світової війни. Як також добре відомо скільки сил, жертв і ресурсів коштувало Заходу захистити власні цінності та відбудувати і відновити Європу на принципах демократії.

Олег Бєлоколос, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі