Освіта є однією з ключових наших проблем

Нам бракує людей з широким поглядом

Освіта досі є однією з ключових наших проблем.

Що таке освічена людина? Це сонячна система. У її центрі - ядро: твоє персональне сонце, твоя внутрішня суть. Але одного ядра мало, мають бути планети: погляди з інших оптик. Те, що може вносити корекції в твоє сутнісне бачення. Освічена людина - та, яка може подивитися на світ з багатьох перспектив. Інженерної і мистецької, наприклад. Або медичної та філософської. Або економічної, географічної та релігієзнавчої. Але оптик має бути кілька.

Освічена людина - це поєднання різних звірів. Орла і змії, погляду згори і погляду знизу, наприклад, як у Заратустри. Зрештою, кожен вибирає своїх персональних звірів сам. Але важливо, щоб їх було кілька.

Нам бракує людей з широким поглядом саме тому, що нам бракує справжньої освіти. Яка задає потребу такого широкого погляду від самого початку. Яка задає від самого початку бажання (майже еротичне) множинності світів. Наші університети не є університетами саме тому, що вони в кращому випадку (і то далеко не завжди) дають навчання, а не освіту, як каже Вахтанґ Кебуладзе - тобто дають тобі можливість побудувати свою маленьку персональну планетку, але не сонячну систему.

Університети дають тобі можливість побудувати свою маленьку персональну планетку, але не сонячну систему

Але якщо люди дивляться на світ з перспектив своїх маленьких планет - вони ніколи не зрозуміють одне одного. І вони до кінця своїх днів будуть вважати, що саме закони їхньої маленької планети є законами всесвіту. І зненавидять інших за те, що вони цих законів не зрозуміли.

Текст є постом автора у Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі