Україні на зиму бракує газу. Бідні заплатять за багатих

Це останній рейтинговий рік для Зеленського. Ненависть мас зростатиме

У Нафтогазі у підземних сховищах 15 млрд кубів газу. Щоб перезимувати потрібно 19 млрд. Це середній прогноз. Бо зима може бути і холодніша, і тепліша. Рання весна нам у поміч.

Але орієнтовно нам не вистачає 4 млрд кубів. По 30 тис. грн за тисячу кубів. Це – 120 млрд грн.

120 мільярдів! Це близько 10% держбюджету. Це трішки менше наших витрат на медицину у бюджеті на наступний рік.

Нам не вистачає 4 млрд кубів газу

Але Володимир Зеленський пообіцяв нам, що ціна на цей сезон залишиться по 7,96 грн за куб. У 3,5 рази нижчою за ринкову.

І що ж робити?

1. Я думаю, що вони (Нафтогаз) чекатимуть. Не купуватимуть газ, поки спекулятивна ціна, яку нав'язує Росія, не впаде. Окей, якщо вона навіть впаде наполовину – потрібно буде 60 млрд грн. Але це не точно.

2. Щоб відпетляти цю зиму без збільшення ціни треба все одно закупити газ. Де взяти гроші? Ось схема: уряд видав постанову №1011 від 27 вересня. У ній він зобов'язує Нафтогаз укласти угоду з державним "Оператором газотранспортної системи України" про визначення порядку виплати "Оператором" компенсації необхідного доходу.

Це наша знаменита Труба. Тобто дивіденди з ГТС підуть не в державний бюджет, а Нафтогазу. Так має зайти 48 млрд грн. Для приколу: ці гроші Труба і так мала виплатити, але за кілька років.

Дивіденди з ГТС підуть не в державний бюджет, а Нафтогазу

3. Ну і для розуміння: у Труби цих грошей немає. У наявності лише близько 30 млрд грн. Решту їм мав би позичити Укрексімбанк. А він рефінансом візьме ці гроші в Нацбанку.

А тут криворізький штріх Женя Мецгер замість того, щоб витягувати рейтинги Зеленського, побив журналістів "Схем".

4. Насправді, поки неясно, як буде в деталях, але основна схема зрозуміла. У цій задачі багато невідомих: і скільки газу насправді потрібно буде до березня, і якою буде ціна весною.

5. Але одне ясно – бідні заплатять за багатих. Я от живу у скромній квартирі. І купуватиму у січні газ на 3-4 тисячі. Скільки ж мені компенсує Зеленський з Труби і державного банку.

Ці гроші могли б піти на щось інше (з Труби – прямо в бюджет), але то таке. А у кого будинок 300-500 квадратів (як у олігархів) – вони заплатять тисяч по 15-20 щомісяця. І десь скільки ж їм компенсує добрий президент. Халява, сер.

Головний висновок: це останній рейтинговий рік для Зеленського. Наступної зими ціна на газ точно буде мінімум удвічі більшою. Таку дірку бюджетом не закриєш два роки поспіль. І ненависть мас зростатиме.

Думаю, рокіровка з Дмитром Разумковим і консолідація всієї команди означає, що "слуги" готуються до чогось серйозного.

Наприклад, навесні внести зміни до Виборчого кодексу. Дозволити Зеленському образитись на звинувачення в корупції. Після цього гордо написати заяву і крикнути: народ нас розсудить.

Представники народу закричать: просимо-просимо.

У травні-червні будуть нові президентські вибори. А у серпні-вересні нові парламентські

І десь у травні-червні будуть нові президентські вибори. А у серпні-вересні нові парламентські. Вова крикне: "Вірте мені, я оновлю команду". Скине баласт із зашкварених. І заведе найбільшу фракцію. А там, може, зайдуть якісь попутники із тих, хто набере 5-7% (Смешко або той же Разумков). Сколотять коаліцію.

І далі 5 років трешу. І сорому перед світом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі