Фіни повторили досвід норвежців, щоб стати успішними. Чи вдасться українцям

В основі скандинавського успіху - неймовірна соціальна технологія. Саме їй присвячена книга "Більдунґ. Нордичний секрет краси і свободи"

Ви всі принаймні чули про серіал "Вікінги", де розповідається про жорстоких варварів, які свого часу сплюндрували значну частину Європи. Нині ж, які світові рейтинги не взяти, від економічної свободи до глобальної конкурентоспроможності, від верховенства права до людського капіталу, і навіть у рейтингу щастя — скандинавські країни посідають найвищі місця. Як так сталося? Більше того, ще двісті років тому вони були бідними та знедоленими аграрними феодальними монархіями. Як же ж вони перетворилися на найзаможніші індустріально розвинені демократії?

Це не сталося швидко, але це й не сталося само собою. В основі скандинавського успіху — неймовірна соціальна технологія, про яку ніколи не розкажуть на уроці історії в школі, і саме їй присвячена книга "Більдунґ. Нордичний секрет краси і свободи" Лене Рейчел Андерсен і Томаса Бйоркмана.

Україна у своєму розвитку зустрічається з аналогічними проблемами. Можна ухвалити гарні закони, але звідки взяти критичну масу відповідальних дорослих громадян? Як забезпечити індивідуальне дорослішання, моральне, емоційне й інтелектуальне зростання великих мас людей? Як зробити мирний суспільний перехід до процвітання й більшої свободи?

Можна ухвалити гарні закони, але звідки взяти критичну масу відповідальних дорослих громадян?

Відповідь дають сучасні наукові моделі людського розвитку. Ви дізнаєтеся, як данцям, шведам і норвежцям вдалося розвинути мислення людей, а потім фінам (по суті, контрольний експеримент) вдалося це повторити. Разом з авторами ви спробуєте знайти відповідь на запитання, чи можна це повторити в інших місцях, і якщо так, то яким чином. Книга дуже рекомендована освітянам, митцям, політикам та громадським активістам.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі