"Велике крадівництво" чинної влади не цікавить нікого

Спротив корупції знизився катастрофічно

Або основні медійники України настільки рукожопі, що не бачать великої корупції у керівництві держави. Або угруповання Володимира Зеленського реально займається корупцією в настільки незначних обсягах, що медійникам просто немає сенсу особливо напружуватися.

До такої дихотомії я прийшов, готуючись до доповіді на MezhyhiryaFest про ковідні розслідування.

За ідеєю я мав розповісти колегам по медійному цеху про те, що ми рік тому нарозслідували в закупівлях апаратів штучної вентиляції легень і асфальтній половині Covid-фонду. І ось почав збирати думки до купки і згадав. Ми навіть добули дані про ціну розмитнених ШВЛів (апаратів штучної вентиляції легень, - ред.), порівняли їх із закупівельними в лікарнях, побачили 50% маржі, опублікували. І практично ніякого медіа-шуму і відгуку в аудиторії.

Гаразд, подумав я, може, це тому, що на всі ці ШВЛи, які необхідні в розпал епідемії, держава за рік протендерила лише близько 1 мільярда гривень з хвостиком? А це сума не дуже значна. Наприклад, Укравтодор стільки закатав в один тільки непотрібний ремонт траси від Києва до аеропорту "Бориспіль".

Укравтодор розпилює небувалі в історії України 10% держбюджету за рік

Але і розслідування про Укравтодор, де за рік розпилюють небувалі в історії України 10% держбюджету - теж не в фокусі медійників.

Ок, подумав я, може, проблема в мені і "Наших грошах", ну от не хочуть медійники саме нас репостити чомусь, буває.

Але тут нагодився MezhyhiryaFest, де вибирають найкращі розслідування за рік. І я подивився список номінантів у шорт-листі з 12 історій. І виявилося, що там немає жодного про корупцію діючої влади. Є про злочини попередників, є про зовнішніх ворогів України і внутрішніх ворогів влади (виграв крутий і завзятий Максим Савчук, який за роки розібрав Медведчука на молекули). Але виходить, що про крадіжки у Зеленського не зняли жодного розслідування, гідного топ-12.

Маржа на найбільш ресурсних закупівлях на рівні кращих кейсів часів Януковича-Порошенка

Звідси я і прийшов до питання - це медійники заледащіли, чи влада змінилася на краще? Судячи з того що я бачу в "Прозорро" - навряд чи влада змінилася на краще. Маржа на найбільш ресурсних закупівлях на рівні кращих кейсів часів Януковича-Порошенка. А реакції на медійний шум про корупцію - нульові.

Більше того, реакції немає і в суспільстві. Це видно з фейсбуку "антикорупціонерів", і рукоподатності толерантних до корумпантів "реформаторів" типу Милованова/Підласої.

Тобто в Україні реально знизився опір корупції. І мені здається, що з такими трендами антикорупціонерів взагалі зроблять "токсичними" (якщо ще ні), і на тому все закінчиться.

Ні, я не буду закінчувати на якийсь позитивній ноті. Навіть якщо міністра інфраструктури Олександра Кубракова з координатором проєкту Юрієм Голиком знесуть за їх 30% "Великого крадівництва" у "Великому будівництві" Зеленського - цього буде мало. Це буде локальний успіх невеликої групи людей. А ось те, що відбувається в медіа - це глобальний тренд на непротивлення корупції. І це потрібно міняти.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі