"Північний потік-2", російські паспорти і брязкання зброєю – ланки одного ланцюга

Доки Путін у Кремлі – Україна в небезпеці. Це почали розуміти і на Заході

"Україно, закрий рота!" — з таким гаслом 21 липня вийшла програма "60 хвилин", що стала останнім часом основною ударною силою в інформаційній війні. Солов'їний послід тепер тільки щонеділі, Дмитро Кисельов, мабуть, відпочиває, так що Ольга Скабєєва тримає лінію фронту практично самотужки.

Ідею, що США затикають рота Україні, Скабєєва та її "експерти" виявили у виданні Politico в статті, опублікованій 21 липня. Це американське видання російський офіціоз взагалі дуже любить. Статті з Politico постійно передруковує інтернет-портал ИноСМИ.ру, що належить МІА "Росія сьогодні", де гендиректором служить Дмитро Кисельов, а головним редактором — Маргарита Симоньян.

Якщо вірити статті Politico, що посилається на джерела у Білому домі, після досягнутої домовленості між Вашингтоном і Берліном щодо "Північного потоку-2" адміністрація Джо Байдена закликає Київ відмовитися від подальшої критики проєкту, попереджаючи, що публічне висловлення незгоди може зашкодити його стосункам зі США.

Але стаття в Politico, що застерігала Київ про можливі негативні наслідки його надмірної активності в протистоянні "Північному потоку-2", цілком очікувано викликала протилежний ефект у Києві. Коментуючи публікацію, радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк у середу пообіцяв, що Київ продовжить роботу щодо протидії реалізації "Північного потоку-2", незважаючи на повідомлення в ЗМІ.

Ніяких видимих свідчень того, що хтось в адміністрації Джо Байдена закликав когось у Києві припинити критику "Північного потоку-2", а тим більше погрожував псуванням стосунків між США й Україною, не існує. Ніхто з оточення Байдена нічого подібного не казав. Навпаки, заступник очільника Держдепу США Вікторія Нуланд на слуханнях у Сенаті США заявила: "Це погана ситуація і поганий газогін, але ми повинні допомогти захистити Україну".

Ніяких негативних висловлювань щодо України від офіційних представників США останнім часом не було. Тільки слова підтримки

Ніяких негативних висловлювань щодо України від офіційних представників США останнім часом не було. Тільки слова підтримки. Наприклад, Джордж Кент, американський дипломат, що відповідає за європейський і євразійський напрямки політики в Держдепі США, порадив російським військам, що перебувають на Донбасі, "збиратися додому".

"Північний потік-2" гостро лають у Конгресі США представники обох партій. І щодо цього може додати критика з боку України, незрозуміло. Ще менш зрозуміле інше. "Північний потік-2" — це зброя Путіна, яка б'є насамперед по інтересах України. У цій ситуації публічна критика проєкту з боку Києва природна, неминуча та безупинна. Будь-яка спроба будь-якого офіційного представника США запобігти цій критиці публічно буде сприйнята вороже по обидва боки Атлантики та призведе до дискредитації цього політика. Ще гірші наслідки були б, якщо хтось із американців спробував би зробити щось подібне в приватній розмові з ким-небудь із Офісу президента України або безпосередньо із Володимиром Зеленським. І тоді є шанси на те, що такі спроби стануть надбанням гласності близькими до 100%, а подальша ганьба виявиться набагато більшою. Так що публікація в Politico — це, швидше за все, або вигадка журналістів, або злив тих співробітників адміністрації Білого дому, які лобіюють інтереси Путіна. Процес шредеризації, корупційного розтління політичних еліт Заходу в Путіна поставлений на широку ногу та підкріплений величезними бюджетами.

"Північний потік-2" — це зброя Путіна, яка б'є насамперед по інтересах України

У будь-якому разі ця публікація в американському виданні стала справжнім подарунком для Скабєєвої та її "експертів". Тема: "Україно, закрий свого рота!", приписувана Сполученим Штатам, так сподобалася Скабєєвій та зграї її "експертів", що вони ніяк не могли випустити її з рота і постійно всіляко повторювали, смакували й обсмоктували, як улюблений у дитинстві льодяниковий півник на паличці.

Найбільше радів віцеспікер Петро Толстой, який вже не знав, як йому ще принизити сусідню країну, яку він і йому подібні навіщось називають "братською". І нарешті видав: "Україна — це Росія без Путіна!" Мабуть, у голові Петра Олеговича це найстрашніше, що може статися з країною — залишитися без Путіна. Сумніваюся, що формула Петра Толстого правильна, і наявність у Росії Путіна є тим головним і єдиним, що відрізняє Україну від Росії, але гасло "Росія без Путіна!" не випадково було головним під час усіх акцій протесту. Так що Толстой просто озвучив головну мрію усіх нормальних громадян Росії і зайвий раз підтвердив прірву між вмістом своєї голови й уявленнями про добро та зло нормальних громадян.

Пояснивши українцям, що їх головна біда в тому, що у них немає Путіна, Петро Толстой негайно розповів їм, як цієї біди позбутися. "Вам потрібно повернутися додому, в Росію", — ласкавим тоном, яким перестерігають вередливого малюка, переконував Толстой. — "І досить зображувати незалежність". А після цього віцеспікер коротко змалював поточну ситуацію навколо України: "Не потрібно сподіватися на американців, на німців, на поляків — вони вас завжди обдурять, зрадять і кинуть! Ви — росіяни!" — "З вами Бог!" — тут же встряла Скабєєва, чомусь із глумливою інтонацією.

Якщо залишити осторонь кривляння мешканців російських ток-шоу, серед яких, на жаль, багато чинних російських політиків, то одним із головних питань щодо "Північного потоку-2" залишається довготривалість газового транзиту через Україну.

У Німеччини залишається важіль тиску на Росію та Газпром — німецький регулятор може не дозволити використати "Північний потік-2" більш ніж на половину потужності

Можновладці США та ФРН домовилися, що стануть домагатися продовження контракту щодо транзиту газу через Україну, термін якого збігає 2024 року, ще на десять років. Про це йдеться у спільній заяві двох країн за підсумками перемовин про долю проєкту "Північний потік-2". Для цього у Німеччини залишається важіль тиску на Росію та Газпром — німецький регулятор може не дозволити використати "Північний потік-2" більш ніж на половину потужності. Це станеться, якщо Путін використовуватиме трубу як дрючину та якщо Москва відмовиться продовжити термін контракту газового транзиту через Україну.

Дивовижний коментар із приводу цієї домовленості дав очільник МЗС РФ Сергій Лавров. "Вражає — якщо це правда — домовленість про те, що Німеччина зобов'язується забезпечити продовження транзиту російського газу через Україну після 2024 року. Виходить, Німеччина сильна...", — іронічно зауважив Лавров. Блюзнірське посилання до дідуся Крилова з уподібненням Німеччини, найбільшої європейської країни, Мосьці, перетворює Лаврова на блазня, який вірно служить своєму панові та, виконуючи службовий обов'язок, поливає помиями чужого пана. Поєднувати статус міністра закордонних справ і блазня вкрай складно, оскільки з блазнями серйозних перемовин зазвичай не ведуть. У байках Крилова не написано, що в руках Німеччини є цілий набір важелів, здатних посилити угодоздатність Москви. Включаючи і Третій енергетичний пакет ЄС, який передбачає відділення активів енергетичних компаній від транспортних, передачу труби незалежним операторам, резервування 50% потужностей газогону для перекачування ресурсів незалежних компаній і повну відкритість щодо фінансів, у тому числі тарифів на транспортування.

Громадяни України отримали близько мільйона паспортів РФ. Це готовий мотив для вторгнення — захищаємо своїх громадян

Хихикання Лаврова — не просто ознака деградації колись непоганого дипломата, який поступово перетворився в конферансьє, якого іноді не відрізнити за стилістикою від такого комедійного персонажа як Марія Захарова. Втім, політика путінської Росії не передбачає дипломатії. Це місце посідає військова агресія, корупційне розтління політичних еліт інших країн, шантаж, торгівля неприємностями та "перетравлення" сусідніх країн методом зовнішнього травлення шляхом вертолітної роздачі паспортів. Саме таким методом були "перетравлені" Абхазія і Південна Осетія, яких Росія відторгнула від Грузії. Саме таким чином зараз "перетравлюються" ДНР і ЛНР, де роздано вже пів мільйона російських паспортів, а в цілому громадяни України отримали близько мільйона паспортів РФ. Це готовий мотив для вторгнення — захищаємо своїх громадян.

"Росія не залишиться осторонь, якщо ситуація в Донбасі почне набувати ознак геноциду", — заявив заступник очільника адміністрації президента Дмитро Козак. Ну, а що таке геноцид — Росія визначатиме сама. "Північний потік-2", вертолітна роздача паспортів громадянам України та брязкання зброєю біля її кордонів — це ланки одного ланцюга. Послабити Україну економічно за допомогою нової труби, посіяти ворожнечу всередині неї за допомогою вертолітної роздачі паспортів, спровокувати соціально-економічну кризу, влаштувати безлади, пролити кров — це обов'язково! А коли проллється кров, оголосити про геноцид і ввести війська. Доки Путін у Кремлі — Україна в небезпеці. Схоже, це почали розуміти не лише в Україні, але і на Заході.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі