Стаття Путіна – імперський маніфест. Як має відповісти Зеленський

Для нас немає нічого спільного з Росією

Остання стаття Володимира Путіна - імперський маніфест. Ретельно підготовлений, він містить усі ключові імперські скрепи. Володимир Зеленський має підготувати відповідь, в тому числі як гарант нашої Конституції. Це не є його юридичним обов'язком, але є політичним. Політ фантазії Путіна немає стати, ані полемікою, ані дискусією з ним. Його не переконати. Він дійсно вірить в те, що написав сам. А нашу візію має викласти саме Зеленський.

Зараз не хочу вдаватися в окремі тези Путіна. Відзначу лише одну: він пише про два слов'янські православні центри середньовіччя - Князівство Литовське і Московію (яку він звісно так не називає). І каже, що кожен з цих центрів міг стати провідним, але такою, за його розумінням, стала саме Московія. Ця теза є ключовою для російської історичної міфології. Там не хочуть визнати, що як держава Володимира та Ярослав Мудрого була відкрита для Європи, так і в середньовіччя був інший православний центр, який воював з Московією, наприклад, під Оршею. Мав багато визначних особистостей, таких як Костянтин Острозький. Друкував книги, в тому числі і праці Івана Федорова, який змушений був залишити Московію. Багато міст свого часу отримали Магдебурзьке право. Саме таке верховенство потрібно повернути і сьогодні.

Прірва між нашою історією і Московією така ж глибока, як між Костянтином Острозьким та Іваном IV.

Прірва між нашою історією і Московією така ж глибока, як між Костянтином Острозьким та Іваном IV

Немає жодної суперечності між православ'ям, слов'янами і їх приналежності до європейських цивілізацій. Є фундаментальна суперечність між азійськими скрепами Московії, які російська імперія унаслідувала та ретельно розвиває зараз і цінностями Європи, за якими вже багато століть живе наша країна.

Україна є природним та закономірним продовженням держави Ярослава та Великого Князівства Литовського, які завжди були близькими до європейського світу. Тому для нас немає нічого спільного з Росією, яка свідомо заперечує цінності цивілізованого світу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі