Зеленський міг стати реформатором, а не імітатором. Але не хоче

Масштаб його особистості не дозволяє йому визнати свою дрімучість і покладатися на думку і поради тих, хто володіє знаннями і розумінням, більше за нього

Сьогодні Україні не вистачає свого лідера, який здатний провести кардинальні зміни і вивести державу з кризи. Лідера, який буде бажати досягнень більше, ніж влади або грошей, і не буде пов'язаний своєю обмеженістю, некомпетентністю або зобов'язаннями перед елітами й олігархатом. Немає у нас своїх Вацлава Гавела або Ататюрка, за якими пішов би народ і які б були державниками.

Я пам'ятаю, які надії були на Ющенка. І бачу, які були результати його правління. Він не впорався з усіма спокусами і його поглинули "любі друзі". Саме при ньому з'явився монстр РосУкрЕнерго і Фірташ. А вишенькою його бездарного правління стали вкрадені гроші на будівництві "Лікарні майбутнього". Тоді було зібрано понад 262 млн грн благодійної допомоги, при курсі близько 5 гривень за долар. Але нема ні грошей, ні лікарні. Є лише презирство до того, хто розчарував більше за всіх президентів.

Зеленському комфортно з тими, хто йому не суперечить, хто з ним погоджується і хто готовий бути підлабузником

Зеленський теж міг стати реальним реформатором, а не імітатором, якщо б він, розуміючи свою глибоку некомпетентність і непідготовленість, оточив себе експертами та профільними радниками, а не аферистами і колегами по "Кварталу 95". Але він не хоче і не може. Масштаб його особистості не дозволяє йому визнати свою дрімучість і покладатися на думку і поради тих, хто володіє знаннями і розумінням, більше за нього. Зеленський якраз не любить таких людей і сильно комплексує перед ними. Але це стало видно лише після його обрання. Як стало видно і те, що йому комфортно з тими, хто йому не суперечить, хто з ним погоджується і хто готовий бути підлабузником. Він так і залишився актором, який жадає оплесків і визнання публіки більше, ніж будь-яких досягнень на рівні держави. А ще ми всі побачили, що Зеленський брехун. Все це говорить лише про те, що він симулякр реформатора і президента України. Жалюгідна імітація, яка вважає за краще жити на держдачі, а не займатися поліпшенням життя громадян і реальними змінами.

Але біда не в Ющенкові і не в Зеленському, які є продуктом суспільства, а в тому, що велика частина суспільства все ще не готова до аналізу вибору і обрання того, хто буде не обіцяти, а робити. Так, на жаль, одна з головних проблем нашого суспільства в тому, що більшість людей психологічно незрілі і не володіють критичним мисленням. Більш того, більшість вважає за краще судити, не володіючи знаннями, а не аналізувати і думати. Це говорить про те, що для обрання кандидат повинен обіцяти все те, чого хочуть почути люди, а не пропонувати реальний план змін. Інакше у нього немає шансів. І це якесь замкнуте коло. А та невелика активна частина суспільства, з різними політичними поглядами, яка якісно відрізняється в формуванні свого вибору, на загальну ситуацію не впливає.

Якщо у владі будуть зеленські, єрмаки, арахамії й арестовичі, то ні про яку еволюцію мова не буде йти

Люди щиро хочуть змін, але не хочуть змінюватися і дуже сильно не хочуть аналізувати. Але без цього нерозумно і наївно розраховувати на якісні зміни. У такій ситуації кандидат-популіст буде завжди перемагати кандидата-прагматика, а при владі будуть монозброд і зеленські, а не гавели й ататюрки. Це головна проблема нашої держави. І якщо її не вирішити, то під питанням вже перспективи існування України. Тому що, якщо у владі будуть зеленські, єрмаки, арахамії й арестовичі, то ні про яку еволюцію мова не буде йти і не варто розраховувати на турботу про громадян або на гуманістичний підхід у формуванні державної політики.

Висновок один. Хочете змін? Міняйтеся самі і допомагайте змінюватися оточуючим. Переконуйте, просвітлюйте, розповідайте. Без крику, хамства і образ. І об'єднуйтеся. Чим більше буде людей, які думають, а не які реагують, тим більше шансів, що після Зеленського і монозброду українці виберуть тих, хто запропонує реальний покроковий план і стратегію, а не порожні обіцянки. Дорога в тисячу кроків починається з першого кроку. Робіть цей крок і йдіть вперед. До своєї перемоги. До перемоги України. І перемагайте.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі