Путін продовжує множити російські міфи про Майдан і Крим

По суті, не винайшов нічого нового

У статті, присвяченій 80-річчю нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз, президент Росії Володимир Путін продовжує множити російські міфи про взаємини Росії та Заходу, політичну ситуацію в Україні, російсько-українські відносини, Майдан та, звичайно ж, про Крим, - пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".

Путін стверджує, що "відділення" Криму від України ‒ прямий результат "державного перевороту", влаштованого в Києві Сполученими Штатами. Не буду тут полемізувати з твердженням про те, що американці, яких Кремль роками використовує для культивування образу чергового ворога Росії, влаштували переворот в Україні. По-моєму, це все ж фраза не для німецької аудиторії, для якої була підготовлена стаття Путіна, а саме для росіян.

"Відокремлення" Криму не було наслідком того, що відбувалося на Майдані

Але "відокремлення" Криму не було наслідком того, що відбувалося на Майдані. Звичайно, серед кримчан були прихильники різних політичних поглядів. Були прихильники змін ‒ ось чому сам я бачив зі сцени Майдану прапори з написами "Ялта" або "Севастополь". Були противники Майдану, які, ймовірно, не розуміли, що відбувається в Києві. А були й противники Майдану, які разом з тим не сприймали президента Віктора Януковича ‒ перш за все за те, що глава держави встановив у Криму владу своїх ставлеників. Словом, звичне для України ‒ і незвичайне для Росії ‒ політичне різноголосся.

Але сама політична ситуація в автономії й у дні Майдану, і після нього залишалася досить спокійною ‒ куди спокійнішою, ніж в інших українських регіонах, які ні від кого не відокремлювалися.

Та й Крим не відокремлювався. Просто в останні дні Майдану на півострові почала розгортатися ретельно підготовлена російськими спецслужбами операція, метою якої була окупація Криму. І так, ця окупація була наслідком Майдану тільки в тому сенсі, що небажання президента Віктора Януковича вирішити виниклу кризу політичними засобами ‒ небажання, підтримуване й підігріване Кремлем ‒ спричинило фатальне ослаблення інституцій Української держави, яке дозволило цю спецоперацію здійснити. Тому, якщо вже користуватися термінами Путіна, причиною відокремлення Криму був зовсім не Майдан, а, впевнений, наполеглива робота з ослаблення України, яка здійснювалася керівництвом Росії в дні Майдану. Здійснювалася також, імовірно, і з метою окупувати Крим.

В останні дні Майдану на півострові почала розгортатися ретельно підготовлена російськими спецслужбами операція, метою якої була окупація Криму

Учасники протестів у Києві та інших містах України у 2013-2014 роках виступали за те, щоб їх країна була ефективною сучасною державою, яка вирішить питання про європейську інтеграцію. Саме така Україна, мабуть, не влаштовувала Путіна й саме розбудові такої України він намагався перешкодити в дні анексії Кримського півострова.

І є дуже символічним, що Путін нагадує про пропагандистський міф Кремля якраз у дні роковин однієї з поворотних подій Другої Світової війни. Тому що нацизм теж відмовляв народам у праві на самостійний вибір і пояснював свої територіальні захоплення провокаціями урядів інших країн проти етнічної німецької меншини або самої Німеччини. Путін, по суті, не винайшов нічого нового.

Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі