9 травня символізує втрачений шанс на визволення

Сталінізм і гітлеризм - близнюки. Було б ідеально, якби впали обидва злочинні режими

До Держдуми внесли законопроєкт, що забороняє публічно ототожнювати СРСР і нацистську Німеччину і заперечувати вирішальну роль Радянського Союзу в перемозі над фашизмом. У путінській Росії стає злочином визнавати, що два на два дорівнює чотири.

Сталінізм і гітлеризм - близнюки і брати. Було б ідеально, якби в результаті війни впали обидва злочинні режими, як під час Першої світової спочатку впала Російська імперія, а потім в тартарари вирушила Німецька. Але для цього СРСР мав програти війну.

Гітлерівський божевільний режим був приречений. Немає ніяких сумнівів, що і в разі краху СРСР, його б добили США, Велика Британія і їхні союзники. Поразка і вихід Росії з війни не завадили перемозі над Німеччиною під час Першої світової, не завадили б вони англо-американцям розбити німців і у Другій світовій війні.

Для моїх предків-євреїв (а значить і для мене) навіть тимчасова перемога Німеччини над СРСР була б більшим злом. За Сталіна табір і загибель були можливі, а за Гітлера для єврея неминучі. Але я розумію представників репресованих Сталіним національностей і соціальних верств, для яких однозначно більшим злом була перемога сталінського режиму.

Для більшості підрадянських народів (і для росіян теж) крах сталінської деспотії з подальшим визволенням західними союзниками був би кращим варіантом, ніж перемога одного божевільного тирана над іншим, яка призвела до закріплення на довгі роки сталінського рабства. Святкування 9 травня символізує втрачений шанс на визволення.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі