Нафта житиме довше, ніж очікували. До чого варто готуватися Україні

Незважаючи на нові й альтернативні види енергії, капіталісти продовжують ставити на традиційну енергію

Через Covid-19 нафта, виявляється, буде жити довше, ніж очікували. При цьому викиди скоротяться (наслідок Європейського зеленого курсу і технологій). І якщо раніше пік попиту на нафту очікувався в 2028-2030 році, то зараз він відсунутий на 2040 рік. Про це говорять практично всі дослідження кінця 2020 року.

1. Попит на нафту досягне піку в 106 млн барелів на добу в 2040 році.

2. Індія і Асоціація держав Південно-Східної Азії стануть локомотивами зростання світового попиту на енергію.

3. Водень становитиме 5% світової енергетики в 2050 році.

4. Інститут економіки енергетики Японії (IEEJ) прогнозує, що світовий попит на нафту досягне піку на рівні 106 млн барелів на день в 2040 році і впаде до 102 млн барелів на день в 2050 році.

5. Попит на нафту найактивніше ростиме (разом з чисельністю населення) в країнах, що розвиваються, Азії, Китаї, Індії, Латинській Америці, Африці.

6. Міжнародне енергетичне агентство заявляє, що до 2040 року Індія стане найбільшим джерелом зростання попиту на енергію. Очікується, що споживання енергії в Індії виросте майже вдвічі, оскільки валовий внутрішній продукт країни виросте до 8,6 трлн дол до 2040 року.

До 2040 року Індія стане найбільшим джерелом зростання попиту на енергію

7. До 2030 року вона обжене Європейський Союз і стане третім за величиною споживачем енергії в світі.

8. Впаде попит, що логічно, в США і Європі (також разом зі старінням населення).

9. Для порівняння: в 2019 році попит на нафту був 100,1 млн барелів; у 2020 році він знизився до 91,3 млн барелів.

10. Такі країни-експортери нафти, як країни Близького Сходу, можуть серйозно постраждати, і для них буде критично важливо диверсифікувати свою економіку (подивіться на суперумови для інвестицій та диверсифікації економіки).

11. IEEJ прогнозує, що викопне паливо буде становити 80% світового попиту на енергію в 2050 році, згідно з його базовим сценарієм.

12. За рахунок максимального використання технології декарбонізації викиди CO2 можуть бути значно скорочені, навіть якщо частка викопного палива в структурі енергоспоживання залишається незмінною.

Тож, незважаючи на нові й альтернативні види енергії, капіталісти продовжують ставити на традиційну енергію.

Що стосується України, то ми в рік імпортуємо нафти і нафтопродуктів приблизно на $4,4 млрд. Зі зростанням економіки попит буде тільки рости. Якщо не поставимо завдання вийти на самозабезпечення, то наступні 10 років ми ризикуємо витратити на імпорт нафти і нафтопродуктів понад $50 млрд.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі