Росіяни самі винні. Джина із пляшки вони випустили сім років тому

Якщо ви не бачили особливих проблем в появі триколорів над Кримом – то не варто дивуватися тій реальності, яка наздогнала вас у 2021-му

Російська влада вбиває своїх громадян хімічною зброєю. Садить у тюрми тих, хто зумів вижити. І забороняє незгодним світити в небо ліхтариками.

Я пам'ятаю, як сім років тому - невдовзі після анексії Криму - в Росії звучали голоси тих, хто вимагав справедливих судів, чесних чиновників і при цьому не був проти триколорів над українським півостровом, - пише Павло Казарін для "Крим.Реалії".

Ці хлопці таврували неофеодалізм, самоуправство силовиків і викривали корупціонерів. Вони лаяли клановість російського суспільства, засуджували свавілля еліт і вимагали соціальної справедливості. Але анексію Криму вони називали "приєднанням", посилалися на "референдум", а будь-яку спробу дискусії зводили до сакраментального "самі винні".

Через сім років якраз час відповідати їм тим самим.

Вони самі винні, що так нічого і не зрозуміли. Їм здавалося, що можна всидіти на двох стільцях. Вони вважали, що можна підтримувати - або, як мінімум, не помічати - військове вторгнення своєї країни на територію суміжної держави. І при цьому були впевнені, що безумство російської зовнішньої політики не буде доповнюватися божевіллям внутрішньої. Вони помилилися. Буде.

Якщо державний левіафан впевнений в тому, що сила важливіша за закон, то він буде діяти однаково як з сусідами, так і з власними громадянами

Це було неминуче хоча б тому, що рішення щодо "зовнішніх" питань і "внутрішніх" приречені вписуватися в загальну логіку існування російської влади. Якщо державний левіафан впевнений в тому, що сила важливіша за закон, то він буде діяти однаково як з сусідами, так і з власними громадянами.

Зрештою, кожен окремо взятий громадянин країни завжди слабкіший за державну машину. Він може розраховувати лише на правила, які визначають його відносини з системою. А якщо ви спочатку згодні з тим, що масштаби сили визначають обсяг прав - то держава неминуче починає переписувати правила на свою користь.

Якщо ви вважали, що Москва має рацію, коли силою відбирає території у сусідів, то на що ви сподіваєтеся тепер? Якщо закривали очі на кремлівську брехню щодо малазійського "Боїнга" - то чи варто дивуватися безчинству російських судів? Якщо вам було все одно, коли російська влада кидали за ґрати чужих громадян - чому ви дивуєтеся, що тепер вони кидають своїх? Який резон хижакові ставати травоїдним, якщо раніше його поведінка вас не турбувала?

Якщо ви вважали, що Москва має рацію, коли силою відбирає території у сусідів, то на що ви сподіваєтеся тепер?

Сім років тому Москва пішла на війну. Головне завдання якої - переграти 1991 рік. Кремль сам перевів країну у воєнний стан. Відтепер будь-яка претензія на "особливу думку" межує зі зрадою. Будь-яка незгода розцінюється як бунт. Будь-який сумнів сприймається як неблагонадійність.

Ті, хто радів триколору над півостровом, повинні були розуміти, що вони - наступні. У лютому 2014-го Москва перейшла на логіку воєнного часу. В якій жорстокість зовнішня приречена супроводжуватися жорсткістю внутрішньою. В якій мета виправдовує засоби. В якій громадянам відведена роль кормової бази. А у кормової бази не може бути власної думки.

Російську конституцію зґвалтували в той момент, коли включали український півострів до складу країни. І було б вершиною наївності думати, що тепер правова система прислухається до голосів незадоволених. Джина із пляшки випустили сім років тому і все, що відбувається тепер на вулицях російських міст - лише закономірний наслідок цього.

Російську конституцію зґвалтували в той момент, коли включали український півострів до складу країни

Усі розмови про корупцію, адекватність і верховенство права мали сенс до переходу Росії на військову логіку існування. Але якщо сім років тому ви не бачили особливих проблем в появі триколорів над кримськими органами влади - то не варто дивуватися тій реальності, яка наздогнала вас в 2021-му. Це лише ланки одного й того ж ланцюга. Яким Кремль тепер примотує власних громадян до дзвінкої від напруги вертикалі влади.

Бо бумеранги завжди повертаються.

Copyright © 2021 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі