На Росію насувається новий 1937 рік

Російське політичне ток-шоу — це багатоцільова спецоперація

Власкор Центрального телебачення СРСР Анатолій Потапов обезсмертив своє ім'я кількома фразами. Ось, наприклад: "на вулицях Парижа весна, але не веселими є обличчя простих парижан". А ось іще, моя улюблена: "але не всі парижани радіють прийдешнім святам"...

У перші роки після смерті Радянського Союзу ці фрази разом з незабутніми інтонаціями Анатолія Георгійовича і його колег, Валентина Зоріна, Юрія Жукова, Фаріда Сейфуль-Мулюкова, Генріха Боровика та інших були предметом сатири. Зараз ці фрази й ці інтонації стали зразком для наслідування. За лекалами Потапова і його колег будуються сьогодні новинні програми та політичні ток-шоу російського телебачення. Кожна програма — це битва. Кожне ток-шоу — спецоперація.

Кожна програма — це битва. Кожне ток-шоу — спецоперація

В останні дні року, що минає, вся міць інформаційних військ кинута на захист російської вакцини "Супутник-V", а також на підтримку нашого Діда Мороза та примкнулої до нього Снігуроньки в їхньому смертельному двобої з ворожим Санта Клаусом.

За даними Фонду "Громадська думка" кожен третій росіянин вважає себе бідним, а переважна більшість тих, хто вважає себе бідним, переконані, що найближчим часом зі злиднів не вилізуть. Телевізор — найкращий друг цих людей, єдина їхня опора й розрада. Ось, наприклад, програма "60 хвилин" від 28 грудня, у якій Скабєєва з Поповим влаштували росіянам оглядове турне Західною Європою. І ви знаєте, виявилося, що в цих європах прості люди скрізь живуть ще гірше за нас.

Візьмемо, наприклад, Париж. "Чи відчувають парижани новорічний настрій?" — з єхидною посмішкою питає Ольга Скабєєва. А оскільки в студії як навмисне жодного парижанина не виявилося, то їй відповідає її ж колега і за сумісництвом чоловік Євген Попов. Причому відповідає за всю Європу. "Настрій європейців далекий від різдвяного!" Ну, майже за формулою незабутнього власкора ЦТ Потапова. Хоча у власкора ЦТ було, звісно, переконливіше.

Скабєєва з Поповим влаштували росіянам оглядове турне Західною Європою. І ви знаєте, виявилося, що в цих європах прості люди скрізь живуть ще гірше

"Ну що, там вакцину в підземних переходах продають?" — радіючи власній дотепності, запитує Євген Попов колегу, якого нелегка доля міжнародника занесла от уже вкотре до Брюсселя. А оскільки той, вкрай здичавівши в цьому Брюсселі, явно відвик від іскрометного російського телегумору й розгубився щодо відповіді, жарт довелося підтримати Скабєєвій. "Чому ж не можна купувати вакцину там, у них у європах, в підземних переходах?" — розпливаючись від задоволення пожартувала телеведуча.

Різко підвищив самооцінку громадян РФ, що стрімко зубожіють, співробітник МІА "Росія сьогодні" Володимир Корнілов, який поділився своїми стражданнями в цій, вибачте на слові, Європі. "Я чотири Нові роки провів у цих Нідерландах", — при слові "Нідерланди" обличчя співробітника Корнілова гидливо зморщилося, ніби він тільки що проковтнув жабу. — "Ви послухайте, я поїхав на Різдво до Амстердама, коли там оголосили Фестиваль світла. Так от, у Москві в звичайні, несвяткові дні світла набагато більше, ніж там, у різдвяному Амстердамі. Тобто ми — в числі передових країн. Ми велика країна!" — гордовито заявив співробітник МІА "Росія сьогодні".

Для переконання телеглядачів у тому, що російська вакцина найкраща в світі, потрібен був лікар, якого й пред'явили публіці. Чоловік на ім'я Олексій Яковлєв негайно оголосив, що він "на зорі своєї кар'єри за рік прищепив особисто сто тисяч осіб". Тобто ця дивовижна людина або, працюючи цілий рік без єдиного вихідного, без інтервалів на сон і їжу, колола щодоби по 274 особи, або винайшла якийсь автомат з автоматичного щеплення громадян, що дозволяє робити рятівні ін'єкції цілим групам підвідомчого населення одночасно. Можна вважати, що в особі лікаря Яковлєва Скабєєва з Поповим знайшли непоганий кадровий резерв, здатний надалі замінити "доктора М'ясникова", якщо той вкрай очманіє від власної брехні й стане непридатним для участі в ток-шоу.

У світовій вакцинній війні, яку веде путінська Росія, найважливішим для неї є бій на українському фронті.

У світовій вакцинній війні, яку веде путінська Росія, найважливішим для неї є бій на українському фронті. Тут "Супутник V" веде тяжкі бої. Україна поки витримала перший штурм, але російська вакцина продовжує облогу, до якої зсередини підключилися чималі сили української "п'ятої колони".

На сайті РІА Новости з'явилася стаття з промовистою назвою: "У Раді визнали відмову від вакцини з РФ "спланованим знищенням народу".

У статті наводяться слова співголови фракції "Опозиційна платформа — За життя" Вадима Рабіновича, який в ефірі телеканалу "112 Україна" дуже хвалив свого однопартійця Віктора Медведчука, котрий виконав, за його словами, "титанічну роботу під час переговорів у Москві, де він уже майже домовився про використання російських вакцинних розробок в Україні". Ну, а відмова президента Зеленського від російської вакцини на користь західної — це, за словами депутата Вадима Рабіновича, і є те саме "сплановане знищення народу".

Будь-яке російське політичне ток-шоу — це багатоцільова спецоперація. Вищим пілотажем вважається, коли вдається під час одного інформаційного штурму одночасно вирішити кілька завдань. Наприклад, показати "перевагу" російської вакцини і тут же продемонструвати той кошмар, який твориться у "хваленій Європі". Або штурхонути в мільйонний раз Україну й одночасно встигнути хвицнути лібералів.

Вищим пілотажем вважається, коли вдається під час одного інформаційного штурму одночасно вирішити кілька завдань. Наприклад, показати "перевагу" російської вакцини і тут же продемонструвати той кошмар, який твориться у "хваленій Європі". Або штурхонути в мільйонний раз Україну

Для останньої мети запрошуються спеціальні люди, "ліберали за викликом". Цей людський матеріал має термін придатності, тому "лібералів за викликом" доводиться іноді міняти. Останнім часом у цій ролі в телевізорі працює пара співробітників "Коммерсанта" Олексій Наумов і Максим Юсін. Працюють із задоволенням, з вогником, хоча завдяки клейму "лібералів" вони перебувають під постійним пильним оком професійних патріотів, від яких їм доводиться відбиватися. Але вони справляються. "Добре, що у нас є вакцина! Приємно жити в Росії, бо яке жахіття довкола!" — вигукнув "ліберал" Олексій Наумов і продовжив: — "Ми не стоїмо в цій гонці смерті!"

На відміну від професійних патріотів "лібералам за викликом" доводиться постійно доводити своє право на життя, й тому вони часто виявляються ще запеклішими й зліснішими патріотами, ніж патріоти-професіонали. Тут як раз мова зайшла про те, що в Україні ображають нашого Діда Мороза й шанують чужого для нас Санта Клауса, і "ліберал" Олексій Наумов не прогавив шанс виявити свій патріотизм. "Хочеться сказати товаришам українцям: якщо вам не подобається наш Дід Мороз, то до вас може прийти Дід Тріскун, який може й батогом відшмагати!" — пригрозив громадянам України "ліберал" Наумов, натякаючи на міфічного предка Діда Мороза, який зазвичай не залишає своєї резиденції у Великому Новгороді. З якого переляку старий Дід Тріскун, не схильний до подорожей, вторгнеться в Україну, "ліберал" Наумов не пояснив.

Зате всі разом, і "ліберали за викликом" і професійні патріоти почали весело сміятися з публікації в журналі "Time", у якій розповідалося, як Сталін повертав святкування Нового року з ялинками й Дідом Морозом. "Це розрідження мозку журналу "Time", — миттєво поставив діагноз "ліберал" Наумов. І з таким же молодечим запалом відмахнувся від збігу, що Сталін повернув Діда Мороза саме 1937 року, пам'ятного й іншими, не настільки кумедними подіями...

Клеймо "іноземний агент" у путінській Росії за змістом не дуже відрізняється від клейма "ворог народу" в сталінському СРСР

А ще в студії "60 хвилин" весело посміялися з того, що календар на 2021 рік збігається з календарем 1937 року. Уся ця нумерологія і гра в цифри, звичайно, дурниця, але те, що дійсно насувається на Росію, зовсім не смішно. Ухвалено безліч репресивних законів, серед яких закон про визнання іноземними агентами фізичних осіб, уже набрав чинності. Реальна історична пам'ять, а не та фікція, що закріплена в новій Конституції РФ як об'єкт під охороною, підказує, що клеймо "іноземний агент" у путінській Росії за змістом не дуже відрізняється від клейма "ворог народу" в сталінському СРСР. І одним і другим загрожує знищення. В одному випадку куля в потилицю або перетворення на табірний пил. В другому випадку — отруєння "новачком" або ще якоюсь гидотою... Одним словом, ласкаво просимо в новий, 2021-й, який буде, звичайно, не схожим на 1937-й, але має всі шанси повторити його логіку з поправкою на реалії ХХІ століття!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі