Лукашенко дарма беззастережно розраховує на армію, КГБ і міліцію

У своїй перемозі він не сумнівається

На мітинг у Мінську на підтримку кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської прийшло 34 тисячі. Тихановська, що стала єдиним кандидатом від опозиції, раніше заявляла, що бере участь у виборах замість знятого з президентської гонки чоловіка, блогера і політзека Сергія Тихановського, виключно щоб організувати чесні і прозорі вибори, звільнити політзеків і організувати референдум щодо повернення Конституції 1994 року. Тобто, Світлана Тихановська має намір у разі своєї перемоги стати класичним президентом перехідного періоду терміном на півроку.

Тихановська має намір у разі своєї перемоги стати президентом перехідного періоду терміном на півроку

У своєму виступі перед багатотисячною аудиторією прихильників, Тихановська підтвердила ці наміри. Її промова не була виступом політика, а словами людини, що довірливо ділиться з близькими своїми відчуттями: "Влада мені не потрібна, але чоловік за гратами. Мені довелося заховати дітей. Я втомилася терпіти, втомилася мовчати, втомилася боятися. А ви?".

У Білорусі немає електоральної соціології, тому ніхто не знає який передвиборний рейтинг у Лукашенка, а який у Тихановської. У кінці травня популярні білоруські видання Onliner і Tut.by, а також місцеві телеграм-канали провели кілька онлайн-опитувань. У двох таких Олександр Лукашенко набрав лише 3%. В іншому - в районі 6%. У соцмережах за Лукашенком закріпилося прізвисько "Саша 3%".

Лукашенко образився і велів своїй кишеньковій Академії наук видавати ліцензії на будь-які дослідження, в яких є питання про політику, а "неліцензовані" опитування заборонив.

Після чого аналітичний центр Ecoom - аналог російського ВЦВГД, тільки ще більш карикатурна його копія - опублікував результати "дослідження", відповідно до яких у Лукашенка 72,3% підтримки, а у Тихановської - тільки 7,5%. Що цим даним ніхто не вірить, для Лукашенка не має ніякого значення. Просто тому, що в його розпорядженні є дві структури, які, як він вважає, гарантують йому перемогу з результатом 72,3% або вище, незалежно від реального волевиявлення громадян.

Перша структура - білоруський ЦВК та його глава Лідія Єрмошина, яка служить у цьому відомстві з 1992 року, а з 1996-го є його главою. Лідія Михайлівна практично всією своєю політичною біографією зобов'язана своєму президенту і за 24 роки бездоганної служби знову і знову доводила йому свою відданість.

Саме вона відразу, не замислюючись, підписала протоколи незаконного референдуму 1996 року, після того як Лукашенко призначив її главою ЦВК замість Віктора Гончара, який відмовився це зробити і поплатився за принциповість посадою. Саме вона чотири рази оголошувала про чергову "елегантну" перемогу Лукашенка на чергових президентських виборах, починаючи з 2001 року. Немає жодних сумнівів у тому, що Лідія Михайлівна з готовністю оголосить перемогу Олександра Григоровича з результатом 99,9% навіть, якщо в реальності за нього буде 0,1% голосів. І в цьому їй не будуть перешкоджати виборчкоми, у переважній більшості складаються з лукашенківських "профспілок", "комсомолу", представників "трудових колективів" та інших совкових атавізмів, які режим "бацьки" дбайливо зберіг саме для таких випадків.

Тоді як Тихановська їздить по білоруським містам, де її зустрічають численні мітинги підтримки, Лукашенко зустрічається з людьми в погонах

Тоді як Світлана Тихановська їздить по білоруським містам, де її зустрічають численні мітинги підтримки, Лукашенко зустрічається з людьми в погонах. Армія, КГБ і міліція - це і є те друге джерело його перемоги, в якій Лукашенко ні секунди не сумнівається. Правда, тут білоруського диктатора може чекати сюрприз. Рівень осоружності Лукашенка настільки високий, а масовість підтримки Тихановської настільки велика, що після оголошення чергової "елегантної" перемоги вождя протести доведеться розганяти силою, в силовикам буде відданий наказ стріляти. І дуже висока ймовірність, що більшість чоловіків у погонах цей наказ не виконають. "Дорогі військові, подивіться нам в очі, ми такі ж як ви", - з такими словами Світлана Тихановська звернулася до силовиків, закликаючи не застосовувати насильство проти протестувальників. Коли такі слова говорить жінка від імені багатьох тисяч людей, вони здатні переконати більше, ніж брехня Лукашенко про те, що взвод бойовиків путінського кухаря приїхав його скидати.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі