"Русский мир" не прижився. Тепер Росія отруює наш інфопростір тоншими методами

Москва проводить операцію "вторинна інфекція"

"Вторинна інфекція" - це умовна назва масштабної російської інформаційної операції, головною мішенню якої стала Україна. Темі неспроможності української держави присвячено більше 800 з 2500 виявлених публікацій російської інформаційної операції, що охопила увесь світ протягом останніх шести років. Ідея "русского мира" не прижилась, тож на озброєння взяли тонші методи.

"Вторинною інфекцією" операцію назвали саме за використання прихованих методів руйнування світових демократичних інституцій - на противагу відкритим масивним інформаційним атакам (як "розіп'ятий хлопчик").

Американська компанія Graphika випустила звіт про російські дезінформаційні кампанії, в якому розкрила операції "вторинного інфікування". Матеріали, що публікували в рамках кампаній, здебільшого не намагались вірусно поширити, іноді їх згодом знищували. Меседжі несистемно розповсюджували аноніми з "одноразових" акаунтів, їх сліди ретельно замітали. Публікації охоплювали 300 платформ - від популярних соцмереж (як Facebook, Twitter та YouTube) до нішевих дискусійних форумів десь у Пакистані та Австралії.

"Україна - неспроможна держава та ненадійний партнер" - найпопулярніша з тем, які просували російські дезінформатори і маніпулятори на семи мовах світу.

Серед історій про Україну, наприклад, у 2015 році був фейк про те, що США хотіли висунути Порошенка на Нобелівську премію, а тодішній прем'єр Володимир Гройсман нібито писав послу Норвегії у США з проханням посприяти у цьому. Фейк зліпили з відеоролика на Youtube з начиткою штучно створеним голосом та "сканом" листа Гройсмана.

У 2016-му був фейковий лист тодішньої міністерки фінансів Наталії Яресько до Вікторії Нуланд з проханням допомогти відкласти референдум у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

У світовому топі маніпулятивних сайтів, які використовували для поширення дези і маніпуляцій, є два українських - Korrespondent.net та Politico.ua.

Подібні симптоми "вторинної інфекції" вже рік спостерігаємо й ми, коли щотижня моніторимо близько п'яти тисяч новин з українських та російських сайтів (з травня минулого року).

Наратив про "недодержаву", "failed state", ми також виділили як один з десяти топових у маніпулятивних матеріалах. Для його підтримки використовуються практично усі топ-теми українських новин: про коронавірус, політичні скандали, економічні проблеми. Ґрунт для маніпуляцій у новинах з України - "родючий": не закупили засоби захисту від коронавірусу - "failed state", призначили Ткаченка міністром культури - ну що з них взяти, мери бунтують проти карантинних заходів - розкол і федералізація.

Саме так і працює пропаганда: маніпуляції і підсилення негативу на основі реальних подій.

У наративі "Україна-недодержава", наприклад, ми дослідили кілька ключових меседжів:

- Україна - керований Заходом несамостійний "проєкт". Квінтесенція - у заголовку "Ни кредитов МВФ, ни другой поддержки Запада: антироссийский проект "Украина" иссяк" на якомусь сайті-помийці. В ньому - одразу все, що Росія хоче донести: і про втрату підтримки Заходу, і про неспроможність. Україну виставляють "проблемною дитиною" - несамостійною, вередливою, невдячною, нарцисичною, агресивною, яка всім набридла, постійним джерелом клопоту для "дорослих".

Україну виставляють "проблемною дитиною" - несамостійною, вередливою, невдячною, нарцисичною, агресивною, яка всім набридла, постійним джерелом клопоту для "дорослих"

- Україною керують олігархи. Тут використовується постійний потік новин про монополії Коломойского, жадібність Ахметова і щось трохи про Пінчука. І ні слова - про головного друга Росії - Медведчука, який через офшори й підставних осіб володіє облгазами, заводами, медіями.

- Проблеми з місцевою владою. Для роздмухування теми недолугості влади, федералізації та розколу країни годиться все: недолугі висловлювання мера Києва Віталія Кличка, конфлікт Філатова з Зеленським, "карантинний бунт" мера Черкас.

- Утиски "незалежних" медіа та наступ на свободу слова. До незалежних при цьому зараховують медведчуківські Zik, Newsone, "112 Україна".

- Окремий напрямок атаки - фейки про нацизм в Україні. Протягом останніх тижнів бачимо сотні маніпулятивних новин про одеського активіста Сергія Стерненка, якого називають радикалом і нацистом, безпідставні випади щодо утисків російської мови та необхідності захищати російськомовних. При цьому армія та громадські організації, активісти, насправді мають довіру громадян, мова й націоналізм не є проблематичними темами за межами бульбашки проросійських медіа. Не залишається без уваги дезінформаторів і практично жоден вислів Ірини Фаріон: вона слугує еталонним експонатом для демонстрації страшних українізаторів.

Загалом антиукраїнські маніпулятивні меседжі "чіпляються" до усіх топових новинних тем. Ми дослідили, як це роблять російські та українські маніпулятивні сайти з темами про війну на Донбасі, окупацію Криму, про конфлікти навколо церкви. Бачимо, що російська "вторинна інфекція" наразі присутня і в українському інформаційному просторі, причому, як кажуть медики, у стабільно "підгострій стадії".

Надія Романенко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі