Ляшко знав, що так робити не можна, але зробив

Якщо владі можна все, то і я можу розслабитися

"Треба чіткіше комунікувати, що таке адаптивний карантин і як він впливає на роботу громадських закладів, транспорту. Щоб був чітко й детально розписаний план, як мають працювати ресторани, пляжі, нічні клуби. Коли люди це розумітимуть, то більше дотримуватимуться адаптивного карантину", - так заявив на селекторній нараді щодо запобігання поширенню коронавірусу 19 червня глава Української держави Володимир Зеленський. І для такої заяви є підстави: у країні впродовж майже десяти днів останніх фіксується зростання захворюваності на Covid-19.

Тільки ж от приключка: однією з підстав цього зростання є, видається, надто чітка комунікація між самим Зеленським і тими громадянами, для яких він в силу різних причин виступає в ролі носія норм чи то доброчесної чи просто пристойної поведінки. А разом із ним – і його оточення, ті самі "кадри, які вирішують усе". Ну, принаймні, майже все, - пише Сергій Грабовський для видання "День".

Згадаймо: в Telegram-каналі Офісу президента 3 червня було оприлюднене фото, на якому зображений Зеленський за одним столиком із п'ятьма особами, зокрема керівником ОП Андрієм Єрмаком, першим заступником керівника ОП Сергієм Трофімовим, головою Хмельницької ОДА Дмитром Габінетом та мером Хмельницького Олександром Симчишиним. "Президент Володимир Зеленський прогулявся центральною частиною міста Хмельницького і скуштував каву в місцевій кав'ярні", - повідомила пресслужба. "Крута кава у Хмельницькому! Ароматна і смачна! Перші кав'ярні виходять з карантину, приходимо до тями потихеньку від коронавірусної епідемії", - сказано в Instagram Зеленського під аналогічним фото з тієї кав'ярні. Проте згадаймо й інше: уряд заборонив діяльність з надання послуг громадського харчування в приміщеннях до 5 червня. Дозволялося працювати тільки літнім майданчикам, зокрема під тентами, а за одним столом дозволялося перебувати не більш ніж чотирьом відвідувачам.

Глава держави виходить із авто, знімає маску, бідкаючись, що вона йому набридла, і хутко шпацирує до кафе зі своїм супроводом

А що ж правоохоронні органи? Нацполіція спромоглася тільки 10 червня скласти, як було сказано, "адміністративні матеріали по статті 44-3 (порушення правил відносно карантину людей) на господаря кафе та відвідувачів, тобто президента України Зеленського, керівника Офісу президента Єрмака, його першого заступника Трофімова, головного державного санітарного лікаря Ляшка, голову Хмельницької обласної державної адміністрації Габінета і Хмельницького міського голову Симчишина. Цікаво, що на фото Віктора Ляшка якось не дуже видно: він-бо знав, що так робити не можна, але зробив. Фото широко розійшлося соціальними мережами, ще й телебачення додало – як глава держави виходить із авто, знімає маску, бідкаючись, що вона йому набридла, і хутко шпацирує до кафе зі своїм супроводом. Якщо порахувати дні та швидкість, з якою заражена коронавірусом людина стає хворою, то й виходять якраз ті майже десять днів, про які йшла мова. Комунікація була і спрацювала на всю країну, нікуди від цього не подінешся!

А що ж команда Зеленського, деякі члени якої мали би хапати президента за руку, розуміючи, які негативні наслідки матиме його розтиражований мас-медіа "похід за кавою"? Коментуючи інцидент, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, який до цього проявив себе чи не найбільш фаховим й адекватним представником "верхів", белькотів, що президент, мовляв, заходив у кафе "переконатися в дотриманні норм", у зв'язку з чим це не порушення карантину, хоча всі бачили прямо зворотне. А в самому кафе пояснили, що пустили президента, бо, мовляв, "є норми культури". Невже ж ці норми передбачають грубі порушення обов'язкових приписів, які діють на всій території держави? Чи є два різновиди таких норм – одні для "еліти", а інші – для "плебсу"? І хто тепер із притомних людей віритиме головному санлікарю, якщо він публічно доводив, що чорне є біле і навпаки? Нарешті, невже ніхто з найближчого оточення Зеленського не розуміє, які наслідки матиме для країни та для самого глави держави така поведінка, що задає де-факто зовсім інші суспільні норми, ніж офіційні документи?

Клоунада, не інакше, – але, на жаль, із численними людськими жертвами.

Клоунада, не інакше, – але, на жаль, із численними людськими жертвами

Наразі в ефірі програми "Право на владу" міністр охорони здоров'я Максим Степанов назвав поведінку українців з точки зору дотримання правил карантину "повною анархією". І додав: "Головне, щоб ми припинили це зростання, це треба задуматися і дотримуватися тих рекомендацій міністерства, які даються. Тому що, вибачте, та анархія, яка відбувається з точки зору дотримання правил. Треба подивитися на вулиці, що відбувається в наших ресторанах, клубах, барах, що відбувається на пляжах в Одесі, достатньо важко говорити, що в такий спосіб ми можемо стримувати розповсюдження коронавірусної хвороби".

На це народний депутат від "Голосу" Ольга Стефанишина відповіла, що їй "незручно слухати такі речі про анархію і те, що люди винні в тому, що зараз відбувається". На її думку, людям складно пояснити важливість дотримання правил карантину, коли цих правил не дотримуються представники влади. "Люди чують від міністра, що є карантин, не можна ходити в ресторани. На наступний день вони бачать президента з санітарним лікарем, котрі п'ють каву в ресторані". Відповідь міністра, як на мене, була змістовно нікчемною – інколи краще промовчати, ніж заперечувати самоочевидні речі.

Утім, Стефанишина тільки частково має рацію. Ті, хто вважає – якщо владі можна все, то і я можу розслабитися, бо влада знає, що робить, – також винні в тому, що Covid-19 в Україні не відступає, а наступає. Можливо, ще більше, ніж президент, його оточення і "культурні" власники кафе. Адже за останній рік із гаком Володимир Зеленський не раз уже доводив своє, сказати б, досить вільне ставлення до писаних і неписаних норм, які регулюють життя суспільства та держави.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі