Хочете голодувати фізично або інформаційно? Це ваш вибір

Від істерики навколо мови в McDonalds стало смішно

Є дві гострі теми, які в Україні політики використовують для нарощування електорату і одночасно розколюють суспільство. Це теми мови та релігії.

У мене є своє бачення на це. Вважаю, що державна мова в Україні має бути лише одна. Це українська. Мова особистого спілкування - яка завгодно. І якщо людина, яка живе в Україні, не здатна вивчити державну мову, то це проблема її, а не оточуючих. І я таке бачив не тільки в Україні. Я бачив у Сан-Франциско китайців, які живуть там і не говорять англійською. Я бачив в Ізраїлі наших іммігрантів, які живуть там по 20-30 років і не вчать мову, знають лише кілька десятків слів, необхідних для покупок в магазині. Я особисто знайомий з казахом, який живе з 2000-го в Мюнхені, але німецькою не говорить. Це його вибір. Тут ми не унікальні.

В особистому спілкуванні ви можете використовувати будь-яку мову. Хоч гінді, мандарин або фінську. Але в будь-якому випадку офіційною державною мовою залишається саме українська

Я народився і ріс у Києві. У школі не вивчав українську мову, що не заважало мені читати книги і журнали українською та дивитися українське ТБ. Стівена Кінга і Кена Кізі я вперше читав російською, а Маріо Пьюзо і Борхеса - українською. У дворі говорили російською та українською. Тому для мене мовне питання надумане. У моєму колі спілкування завжди були люди, які говорили обома мовами. І коли я побачив істерику навколо відсутності російської мови в McDonalds, то мені стало смішно. Тому що в мовному питанні вже "до***лися до мишей". Таку ж реакцію викликає питання у мене в коментарях "чому не українською".

Ця проблема вирішується просто. Вам щось не подобається? Ідіть мимо! Вам не подобається те, що в McDonalds в меню немає російської мови? Ідіть мимо. І повірте, що McDonalds цього не помітить. Від слова "зовсім". Комусь не подобається те, що у мене є тексти російською мовою? Не читайте їх. І в першому, і в другому випадку це питання вибору. Хочете голодувати фізично або інформаційно? Це ваш вибір. Але не потрібно істерії.

Пам'ятайте, що в особистому спілкуванні ви можете використовувати будь-яку мову. Хоч гінді, мандарин або фінську. Але в будь-якому випадку офіційною державною мовою залишається саме українська. І це правильно. Тому менше емоцій і більше логіки. І не ведіться на дрібних провокаторів, які намагаються на темах мови і релігії розколювати суспільство. Думайте. Завжди. І пам'ятайте: чим більше мов ви знаєте - тим більше відкритий для вас світ. У мене є бажання почати вчити іспанську. І я планую цим зайнятися. Адже знати 5 мов краще, ніж знати 4. І ніякого дискомфорту для мене немає.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі