Росіян влаштовує, що їх розстрілює Росгвардія. Глузують з протестів у США

Не так сильно хочуть дихати, як американці

"У Кремлі уважно спостерігають за заворушеннями в США", - строго зауважив офіційний представник цього пам'ятника архітектури Дмитро Пєсков. І додав спеціально для тих, хто схильний наговорювати, розпалювати і підкидати: "Проблема перевищення повноважень поліцією в Росії не є такою гострою, як в США, паралелі недоречні". Різниця, на думку офіційного представника, полягає в тому, що виявляється "в Росії питання перевищення поліцейськими повноважень суворо регулюється діючими законами і службовими інструкціями".

Пєсков правий - паралелі, дійсно, недоречні. І це доводить, зокрема розстріл росгвардійцями людини за нібито викрадені шпалери.

Це сталося увечері 31 травня в Єкатеринбурзі. При штурмі квартири в багатоповерховому будинку на вулиці Світанковій співробітники Росгвардії розстріляли її 27-річного мешканця. Усе це сталося в присутності батька загиблого, який стверджує, що син ще якийсь час був живий, але співробітники правоохоронних органів не поспішали викликати лікарів.

Син ще якийсь час був живий, але співробітники правоохоронних органів не поспішали викликати лікарів

У цій історії жахливо все. Адміністрація магазину стверджує, що убитий росгвардійцями Володимир Таушанков погрожував їм ножем і викрав 8 рулонів шпалер. При цьому відсутнє відео, на якому можна було б переконатися в скоєнні ним злочину. Зате є хорошої якості відео, яке переконливо свідчить, що Таушанкова переслідують двоє, у одного з яких в руках лом, а у самого Таушенкова ніяких рулонів шпалер немає.

Сам по собі виклик Росгвардії за фактом крадіжки шпалер, навіть якщо вона мала місце, викликає подив, чому обмежилися напівзаходами і не залучили спецназ ФСБ, танки і Повітряно-космічні сили. А вже стрілянина на ураження в людину, у якої в якості "зброї" в руках була штука, що стріляє пластиковими кульками, свідчить про небувалу мужність і професіоналізм співробітників Росгвардії, які не в змозі відрізнити іграшку від вогнепалу.

Зате після доблесного штурму і вбивства беззбройної людини Росгвардія проявила дива кмітливості. Батько загиблого розповів журналістам, що після штурму його відвезли до відділу поліції, де намагалися переконати, що син узяв його в заручники, а поліцейські звільнили.

Після штурму батька відвезли до відділу поліції, де намагалися переконати, що син узяв його в заручники, а поліцейські звільнили

Через дві доби після того як співробітники Росгвардії відкрили вогонь на ураження і вбили людину, офіційний представник цієї контори Валерій Грибакін відкрив рота і оголосив, що вбитий Володимир Таушанков був не гідним членом суспільства, а навпаки, раніше судимий за розповсюдження наркотиків. Крім того, як повідомив Грибакін, у вбитого в квартирі раптово знайшли сумку з ножами і арбалетом. Цілком можливо, що в ході більш ретельних обшуків в квартирі вбитого знайдуть вибухівку, візитку Яроша і особистий лист з напутніми інструкціями від покійного Усами бен Ладена, що дасть можливість нагородити співробітників Росгвардії, які ліквідували найнебезпечнішого злочинця.

Пєсков правий, паралелі зі Сполученими Штатами, дійсно, недоречні. Убитий поліцейським Джордж Флойд теж не був моральною людиною. І, тим не менш, вбивці-поліцейському загрожує тривалий тюремний термін, а інших поліцейських, які були присутні при вбивстві, вже звільнили, і їм загрожує звинувачення в співучасті. Масові заворушення, спусковим гачком до яких стало вбивство Джорджа Флойда, переросли в погроми і грабежі. І, тим не менш, поліція США відчуває свою відповідальність за вбивство людини, незважаючи на те, що за життя ця людина скоювала злочини, а його загибель стала приводом для масових безчинств. Поліцейські в ряді міст США встали на коліна перед протестувальниками, вибачаючись за свого колегу, який убив чорношкірого американця. Ці акції викликали обурення і глузування у багатьох росіян, які приїхали в США. Вони переконані, що вибачатися перед "чорними" ні в якому разі не треба, а протести слід придушувати силою. Як це робиться в путінській Росії, з якої вони чогось поїхали. Америка, дійсно, переживає складні часи, можна сказати політичну кризу, викликану явною невідповідністю рівня політичних еліт масштабу сучасних викликів. Але США - жива країна з потужним громадянським суспільством, з приголомшливим умінням громадян до самоорганізації та працюючими інститутами. Усе це дає гарантії того, що США і цю кризу подолають, як і всі попередні.

Акції викликали обурення і глузування у багатьох росіян, які приїхали в США. Вони переконані, що вибачатися перед "чорними" ні в якому разі не треба, а протести слід придушувати силою

І в цьому відмінність від Росії, в якій нічого з перерахованого немає. Розстріл Володимира Таушанкова, теж викликав масовий протест. Правда, не зовсім такий як в США. Член Лібертаріанської партії Михайло Свєтов запустив в твіттері хештег #RussianLivesMatter ("Життя росіян мають значення"). Це, безсумнівно, правильна ініціатива, яка заслуговує на всіляку підтримку, кажу це без жодної іронії. Але щось мені підказує, що ні Золотова, ні його шефа, ні самих убивць акціями в твіттері налякати не вийде...

Для того, щоб люди вийшли на протест, подолавши страх перед репресіями, необхідні тригерні події. Приводом для подій 1917 року стало те, що в магазини Пітера не завезли хліб. Приводом для протестів (не плутати з погромами, для яких ніякого приводу не треба) в США стало вбивство Джорджа Флойда. Вбивство Володимира Таушанкова для Росії точно не стане тригерною подією. Втім, як і численні вбивства набагато більш відомих людей. Протестуючі в США писали на плакатах слова, які вимовляв Флойд: "Я не можу дихати!". Важко сказати, що і коли може змусити росіян вийти, щоб змінити своє життя. Можливо, вони просто не так сильно хочуть дихати, як цього хочуть американці?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі