Рано радіти послабленню карантину. Попереду два місяці виживання

Варто очікувати падіння ВВП близько 10%

Важливо. Закінчення карантину не означає повернення до колишнього, відносно ситого, життя. Коли закінчиться карантин, від 10 до 30% невеликих кав'ярень, магазинчиків, швейних цехів, майстерень, кондитерських не відчиняться більше ніколи.

Тому що це малий бізнес. У нього немає запасів Ахметова. І кредитного рейтингу взяти в борг немає. До кризи допомагали друзі та близькі, але їх відправили у відпустку за власний рахунок і у них самих з грошима сутужно. Через два місяці після відміни карантину, закриються ще 10-20%. Адже попит не відновиться, а жити і платити оренду за щось треба. Це була сумна історія про малий бізнес, якому обіцяла допомагати держава.

Попит не відновиться, а жити і платити оренду за щось треба

А ще є середній бізнес. У середнього бізнесу є хороший продукт, був (до карантину) стійкий попит і під цей попит купили обладнання, щоб розширюватися. Але ось уже два місяці як від стійкого попиту не залишилося нічого. Так, людям подобається їхній продукт, вони хочуть купити, але у них немає грошей. А значить, у середнього бізнесу немає грошей повернути банкам кредит.

А ще є великий бізнес. Який дуже помітний і до якого завжди ходить держава, коли терміново потрібні гроші. Великий бізнес знаходить в Китаї маски, купує апарати ШВЛ і зазнає багатомільйонних втрат, бо політикам треба показати свою турботу про виборців і закрити все, що можна, під три чорти.

Так ось. Коли закінчиться карантин (а закінчиться він через кілька тижнів), пройде не менше місяця, поки ви підете на роботу (у кого буде робота), заробите грошей, а потім роботодавець десь їх роздобуде, щоб вам виплатити.

Так що, вітаю всіх, що не потрібно більше боятися штрафу в 17 тис. грн, гуляючи в парку, але радіти поки рано. Попереду 2 місяці виживання і падіння ВВП близько 10%. Бережіть себе!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі