Звичка подобатися здатна зіграти із Зеленським злу роль

Переговори з терористами ‒ це завжди простір складного вибору

Крим нечасто отримує привід миготіти в ЗМІ. Можливо, скоро все зміниться.

На півострові зараз перебої з водою. У містах гаряче водопостачання готуються давати лише на вихідних. Холодну воду ‒ у певні години. Запасів у водосховищах недостатньо, щоб забезпечити безперебійне постачання, - пише Павло Казарін для "Крим.Реалії".

Російські ЗМІ пишуть про те, що Сімферополь може залишитися без води вже до травня. Загалом же основні водосховища регіону заповнені на третину ‒ і цього може вистачити до червня.

Основні водосховища регіону заповнені на третину ‒ і цього може вистачити до червня

Увага, питання. Хто перший у Києві почне говорити про відновлення постачання води до Криму?

Вода ‒ головний дефіцит півострова після анексії. До 2014 року дніпровська вода забезпечувала до 90% потреб регіону. Через місяць після вторгнення Київ перекрив Північно-Кримський канал.

Російська влада споруджувала водозабори, бурила свердловини, але фундаментально це питання вирішити не змогла. Швидше, навпаки ‒ спричинила засолення ґрунтів у Північному Криму, сільське господарство в тих краях згасло.

Російська влада регіону коливається між демонстративною бравадою ("Україна перетворила Дніпро на каналізацію, і нам такої води не потрібно") і вимогами ("Дніпро бере початок на території Росії і Україні не належить"). Але тепер, судячи з усього, вже не до позерства.

Туристів можна привезти літаками. Електроенергію ‒ постачати через енергоміст із Краснодарського краю Росії. Але воду півострову може забезпечити лише материкова Україна. І тільки Київ спроможний позбавити Кремль головного болю. Він з'явився у нього відтоді, як Москва вирішила змінити прапори у Криму.

Тільки Київ спроможний позбавити Кремль головного болю. Він з'явився у нього відтоді, як Москва вирішила змінити прапори у Криму

До того ж, українська влада нещодавно говорила про підготовлюваний обмін з Російською Федерацією. Чиновники говорять про те, що формулу "всіх на всіх" вдасться втілити в життя. Натякали на те, що у цьому списку можуть опинитися кримські татари, яких Кремль активно саджає в тюрми останні шість років.

Олег Сенцов свого часу говорив про те, що людей можна міняти лише на людей ‒ а не на політичні поступки. Але логіка Кремля полягає саме у зворотному. І у мене є відчуття, що найближчим часом Україна знову може поринути в чергове внутрішнє протистояння.

Нам знову можуть запропонувати вибір. Коли на одній чаші терезів опиниться політичне рішення (відновлення постачання води до Криму), а на іншій ‒ гуманітарне (повернення українських громадян). При цьому нам обов'язково розкажуть про те, що постачання води на півострів ‒ це теж гуманітарний акт. Що таким чином ми дбаємо про співвітчизників. Посилатимуться на Ізраїль і звинуватять у войовничості тих, хто не погодиться.

Безумовно, ця логіка знайде чимало прихильників. Тому що на кону будуть конкретні життя і приватні долі. Водночас інша сторона стане апелювати речами куди більш абстрактними та невловимими. На зразок суверенітету, державних інтересів та інституційної пам'яті.

Відновлення постачання води до Криму ризикує стати не просто кроком, який закриє для Москви історію про анексію півострова. Він ризикує поглибити й без того чималий розкол в українському суспільстві

Переговори з терористами ‒ це завжди простір складного вибору. Починаючи від принципової допустимості такого кроку. І закінчуючи межею можливих поступок. Але будь-яке відновлення постачання води до Криму ризикує стати не просто кроком, який закриє для Москви історію про анексію півострова. Він ризикує поглибити й без того чималий розкол в українському суспільстві.

Є ситуації, в яких не буває очевидних рішень. В яких кожен вибір супроводжується шлейфом наслідків. Президентська посада вимагає вміння прораховувати ситуації. А ще вона вимагає вміння брати на себе відповідальність не тільки за популярні рішення, а ще й за непопулярні. Звичка подобатися здатна зіграти злу роль.

Ймовірно, Київ складатиме цей іспит на наших очах.

Copyright © 2020 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі