Усі повинні стати безликими "росіянами"

Наступ на залишки культурної автономії національних республік буде продовжуватися

Удмуртський вчений Альберт Разін, який підписав раніше відкритого листа проти прийняття законопроекту про скасування обов'язкового вивчення національних мов народів Росії в школах, вчинив самоспалення. Він був заслуженим діячем науки Удмуртії, директором Інституту людини УДГУ і активістом удмуртського руху за збереження мови. Раніше вчений протестував біля будівлі Держради республіки з плакатом: "І якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти".

При Путіні Кремль відновив політику русифікації, традиційну для Російської імперії. На практиці прийнятий закон означає, що і можливості для добровільного вивчення рідної національної мови в школах будуть істотно обмежені. Це обурює жителів і національну інтелігенцію більшості республік. Але путінська влада не збирається зупинятися. Їм потрібна уніфікація і русифікація регіонів. Вони хочуть взяти під контроль і приручити національну самосвідомість і культуру народів Росії. Всі повинні стати безликими "росіянами", що говорять мовою імперії, вважати саме її своєю батьківщиною, а правителя - батьком рідним. Виняток - кадировська Чечня. Кадирову в обмін на вірну службу, дозволено (до пори до часу) зберігати певну автономію і бути всевладним сатрапом своєї провінції. Але, думаю, уніфікація і русифікація і туди доберуться.

Всі повинні стати безликими "росіянами", що говорять мовою імперії, вважати саме її своєю батьківщиною, а правителя - рідним батьком

Ще під час горбачовської перебудови письменник Каміл Ікрамов попереджав: "Ідеалізація царизму, яка раз-у-раз випливає на світло, носить не ностальгічний характер. Вона спрямована не назад, а вперед, на майбутнє наше. Але вже сьогодні видно перші зіткнення, де, з одного боку, великодержавний шовінізм і мрія про патріархальний устрій суспільства, а з іншого - традиції наших демократів, засновані на повазі до людської і національної гідності, на терпимості до ідей, до думок, до релігії і національних проблем. І не можна дивуватися тому, що прихильники першої з названих мною тенденцій в сьогоднішньому зіткненні думок начебто раптом виявилися захисниками сталінізму. Не "раптом" це, а закономірно, бо третього нікому з нас не дано".

Зараз ця антиутопія реалізувалася. У владі прихильники одночасно царизму і сталінізму, великодержавного шовінізму і патріархального устрою суспільства. Природно вони вороги національної культури підкорених народів, прихильники їх русифікації і більш тісної інтеграції в єдину імперію. Боюся, наступ на залишки культурної автономії національних республік буде продовжуватися. І навіть сьогоднішня трагедія не зможе її зупинити, як не змогло самоспалення Яна Палаха зупинити радянське вторгнення в Чехословаччину.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі