Олександр Лієв
Голова Асоціації індустрії гостинності України
24.06.2019
3

Є 7 причин, чому Крим повернеться в Україну в найближчі 10 років

Утримання півострова – "головний біль" для російської економіки

Сім причин, чому Крим повернеться в Україну в найближчі 10 років.

1. Політична. Світ не визнає "референдум". Статус невизнаного Криму вимотає Росію. Це вже відчуває на собі кожен росіянин.

2. Геополітична. Тему Чорноморського простору не можна розглядати без розуміння інтересів Туреччини, Румунії та Болгарії. Поки ситуативно Путіну вдалося нейтралізувати ці країни. Але їхні інтереси глобальні. У перспективі дискомфорт, наприклад, Туреччини від анексії Криму підкріплений підтримкою кримськотатарського народу може зіграти важливу роль. Темпи зростання економіки Туреччини та її політичне становлення в світі змусять з нею рахуватися. Ердоган втрачає підтримку всередині країни (вибори мера Стамбула це підтверджують), його опоненти менш лояльні до Путіна.

Статус невизнаного Криму вимотає Росію

3. Логістична. Перспективні морські порти перетворилися в каботажні, залізничне сполучення перерване, авіа - тільки в напрямку Росії. Усе це повною мірою вплинуло на економіку півострова і це відчули самі кримчани. Жити в таких умовах - дорога ціна за "путінську манну небесну". Керченський міст не вирішив проблем жителів Криму і економіки.

4. Енергетична. Йдеться і про воду та електроенергію, і про вугілля та газ... Усе це вже зараз поставило на коліна економіку кримського агробізнесу, хімпромисловості і всієї виробничої сфери. Без України ця тема не вирішується. Опріснення моря, власна атомна станція та інші фантасмагорії далекі від реальності, навіть їхні автори говорять про терміни в 10-15 років "реалізації", а життя у людей йде вже.

5. Економічна. Основа економіки півострова останніх 50 років - агро, туризм, хімпром і транзит. Ці сфери деградують вже п'ятий рік. Стагнація вже відбилися на демографії та щільності населення в степовому Криму, який займає 65% території півострова. Замінити колись ключові галузі лише військовими базами вдалося в 5 містах. Утримувати решту території та її мешканців стало помітним "головним болем" для економіки Росії.

Основа економіки півострова останніх 50 років - агро, туризм, хімпром і транзит. Ці сфери деградують вже п'ятий рік

6. Демографічна. Найбільший відсоток пенсіонерів в Україні саме в Автономній Республіці Крим. Вони і привели півострів до пащі Путіна своїми мріями про СРСР. Зростання відсотка працездатного, молодого населення абсолютно природне. Люді, які народилися в українському Криму. Ті на кому анексія відбилася найбільше. Їх слово стане вирішальним у найближчі 5 років. Їхнє майбутнє без України виглядає, м'яко кажучи, "не привабливим".

7. Ментальна. Кримчани зовсім не росіяни. І справа тут не в національності. За 25 років сформувалися потреби/звичка громадянської свободи. Свободи слова. Свободи вибору. Свободи пересування. Біль втрати свобод поки заглушена страшилками пропаганди: "скажіть спасибі, що не війна". Але ця байка ненадовго. Уже розсудливі кримчани порівнюють хід подій в Криму не зі Сходом, а з Півднем - з Херсонщиною, Одещиною і стають очевидними багато речей - і про перспективи, і про дно сьогоднішнє...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі