Нинішні цифри не обіцяють Зеленському перемоги

Рейтинг росте, поки кандидат мовчить

В українських президентських рейтингах змінився фаворит

Втім, це відбувається не вперше і навряд чи – востаннє. Зовсім невеликий розрив між головними претендентами на другий тур і занадто багато тих, хто ще не визначився зі своїм вибором (23%). У ситуації, коли до виборів залишається 60 днів, прогнозувати підсумки першого туру – справа невдячна, - пише Павло Казарін для "Крим.Реалії".

Феномен Володимира Зеленського не новий. Втома від еліт давала зелене світло в політиці найнесподіванішим персонажам по всьому світу. Саме вона забезпечила перемогу Дональду Трампу і Еммануелю Макрону: за всіх очевидних відмінностей і той і інший збирали голоси виборців, які втомилися від старих облич та імен. Обиватель проти істеблішменту – саме так відтепер виглядає найпопулярніше протистояння на виборах.

Обиватель проти істеблішменту – саме так відтепер виглядає найпопулярніше протистояння на виборах

Втім, нинішні цифри зовсім не обіцяють Зеленському однозначної перемоги. З однієї причини: він росте, поки кандидат мовчить.

Час інколи грає злий жарт з тими, хто штурмує політичний олімп під маркою "третьої сили" і "людини з боку". Бо єдиний шанс для такого персонажа – це вселяти максимально неконкретні надії. Бути таким собі воском, з якого кожен зліпить те, що захоче. Єдиний шанс на успіх – це бути максимально несхожим на конкурентів. Щоб виборець голосував не стільки за тебе, скільки проти інших. Зрештою, протестний порядок денний завжди об'єднує краще, ніж позитивний.

Поки ти дотримуєшся цього правила – твій рейтинг зростає. Твоє прізвище соціологам називають люди з найрізноманітнішими очікуваннями. Ті, хто бачать у тобі "захисника знедолених" і прихильника вільного ринку. Ті, хто мріють про низькі тарифи і ті, хто хочуть судової реформи. На твоєму боці можуть опинитися прихильники легалізації короткоствола і противники ринку землі. Поки ти мовчиш – кожен потенційний виборець наповнює твій образ власними очікуваннями. І залишається впевнений, що саме ти ці мрії втілиш у життя.

Поки ти мовчиш – кожен потенційний виборець наповнює твій образ власними очікуваннями. Щойно кандидат починає говорити – його рейтинг знижується

Щойно кандидат починає говорити – його рейтинг знижується.

Будь-яка чіткість небезпечна розчаруваннями. Будь-яка конкретика обертається падінням. На зміну повітряній бульбашці чужих очікувань приходить цілком конкретний персонаж, який у кожному новому інтерв'ю обростає плоттю і кров'ю. Його мовчання дарує його прихильникам надію на стовідсотковий збіг. Але його відповіді приречені руйнувати ідеальний образ вигаданого героя.

Це універсальна проблема будь-кого, хто претендує на нішу "нового" і "чистого". Медовий місяць з виборцем ніколи не триває довго – на зміну цукерково-букетному періоду обов'язково приходить реальність побуту. Доти, доки ти залишаєшся чужою мрією – тобі все буде сходити з рук. Але як тільки ти набуваєш конкретних обрисів – ейфорія закінчується.

До першого туру виборів залишається два місяці.

Copyright © 2019 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі