Старий лис Кучма знає, що робить

Мінський процес зайшов у глухий кут

Вихід Леоніда Кучми з Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу якнайкраще ілюструє аргумент, що Мінський процес мертвий. Як би ми не ставилися до ролі Кучми в історичному контексті, його участь в переговорах у столиці Білорусі об'єктивно була в інтересах України. З огляду на своє минуле і ставлення з боку росіян Кучмі вдавалося згладити багато гострих кутів, які були до снаги тільки йому. Крім того, попри всю свою одіозність Кучма завжди мав політичне чуття. І якщо такий старий лис як він вирішив порвати з Мінським процесом, значить, все зайшло в остаточний глухий кут.

Правда в тому, що і сам Путін втратив керування над процесом і не знає, як вийти з ситуації, що склалася. Точкою неповернення стало призначення псевдовиборів у фейковий республіках ЛДНР на 11 листопада. Кремль пішов на цей крок не від хорошого життя. У Путіна дуже коротка стратегія, він серйозно обмежений у маневрі, за часом, і ресурсно через посилення тиску на нього ззовні і всередині країни.

Якщо такий старий лис як Кучма вирішив порвати з Мінським процесом, значить, все зайшло в остаточний глухий кут

Тому головні зусилля Путін зараз кидає на внутрішньоукраїнський фронт, домагаючись загострення напередодні виборів президента. Призначення псевдовибори в ЛДНР – це саме відчайдушна спроба домогтися ескалації всередині України і одночасно шантаж Заходу, який стосується можливого офіційного визнання ЛНР і ДНР та навіть включення до складу РФ.

На мій погляд, поки це лише елементи шантажу. І піти на визнання їх незалежності за прикладом Абхазії та Південної Осетії Кремль не готовий. Але реально піде на цей крок тільки в разі провалу прокремлівського кандидата на виборах президента України.

Повторюся, довгої стратегії у Путіна сьогодні просто немає. Він грає коротку гру на українських виборах "пан або пропав". Поразка не залишить Путіну іншого вибору, окрім ескалації, зокрема військової.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі