Скандал з "Хамерманами": у совку так знищували творчість

Porto Franko показав, що у нас досі багато ідіотів на квадратний метр

14 червня на фестивалі Porto Franko у Івано-Франківську виступив український фрік-кабаре "Хамерман Знищує Віруси".Учасники гурту грали на сцені майже оголеними. Вони прикрили лише статеві органи. Концерт відбувся у Палаці Потоцьких та зібрав чимало глядачів. Наступного дня міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у Facebook висловив обурення виступом музикантів та доручив освятити місце, де вони виступали.

Найцікавіше, що про виступ "Хамерманів" сперечаються саме ті, хто не був на програмі. Це нагадує радянські часи. Так у совку колись знищували письменників. Суспільна думка формувалась за принципом: "мы этой книги не читали, но нам сказали, что это плохая книга. Автора расстрелять!"

Більше того - все почалося не з обурення франківчан, а з пуритансько-клерикальної акції мера міста - освятити буцімто осквернене місце. Це взагалі "фішка" Марцінківа - раніше в новинах фігурували освячені телефонні будки, ліфти. Наскільки мені відомо, мер користується авторитетом, акцію обурення концертом підхопила купка людей, які навіть близько не знають про їх музику. Почали писати листи, кляузи, вимагати якогось там переслідування організаторів.

Організатори Porto Franko - не "советская цензура", яка має зважувати і вивіряти номери учасників в дусі престарілих комуністів

Організатори Porto Franko - не "советская цензура", яка має зважувати і вивіряти номери учасників в дусі престарілих комуністів. Сучасні кабаре-студії на сцені завжди дурачаться, грають провокативні ролі, з розмальованими обличчями. Артисти цього жанру не можуть стояти як перед хором православних дівчат. Будь-який перформанс - завжди гра зі стереотипами і бунт. Такі акції розраховані на людей, які мають стьобне, саркастичне, панківське мислення.

Артисти цього жанру не можуть стояти як перед хором православних дівчат

Ще коли учасники гурту "ХЗВ" в садочок ходили - художники-перформансисти Юрко Кох і Владко Кауфман влаштовували подібні акції у Львові. На одному з мистецьких вечорів ходили по сцені абсолютно голими - без шкарпетки як у "Хамерманів" - жваво дискутуючи про мистецтво. Очевидно, гурт "Хамерман Знищує Віруси" вважав, що саме так потрібно представити номер. А сперечатись про мистецькі підходи - те саме, що обговорювати, скажімо, якого милого Пікассо з лиця красивої жінки намалював трикутник і два квадрати.

До того ж мистецька акція відбувалась в рамках фестивалю Porto Franko, пізнього вечора, майже вночі. Подія була закритою, мала вікове обмеження 21+.

З відео, яке виклали в мережу, видно, що шанувальники гурту підспівують, все на фані. Натомість суспільна реакція була така, ніби артисти знімали порно або показували статевий акт в прямому ефірі. Таке обурення нагадує позицію: якщо вже вийшов на сцену - мусиш читати уривок з Івана Франка. А ви ж що робите, ай-яй-яй.

Реакція була така, ніби артисти знімали порно або показували статевий акт в прямому ефірі

Загалом скандал навколо виступу гурту показав, що у нас досі величезна кількість ідіотів на квадратний метр. Здатні посваритись між собою під будь-яким інформприводом. Наприклад, пообговорювати виступ на вечірці, на яку їх не запрошували. Велика кількість людей досі зашорені стереотипами. Очищення від цього має відбуватись шляхом збільшення кількості освічених українців, які цікавляться сучасним мистецьким дискурсом.

Особисто мені симпатичні учасники "Хамерман Знищує Віруси". Роблять цікаві проекти. Єдине, хотів би, щоб вони дурачились не москальською й суржиком - а зробили би вже цікаву українську програму. Тим більше нинішній скандал навколо виступу однозначно збільшив рейтинги гурту. Якби був продюсером "Хамерманів" - робив би нову програму просто зараз.

Роман Чайка, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі