Переворот в головах росіян. Телевізор остаточно переміг

Вираз "Росія одружена з Путіним" втрачає характер іронічної метафори

У масовій свідомості росіян за вісім років відбувся переворот. В опитуванні, яке "Левада-Центр" провів у кінці квітня 2018 року, їм поставили питання: "Що з перерахованого приносить вам найбільшу радість, задоволення?". Це ж питання задавали росіянам в 2010-му. І ось що з цього вийшло: 34% "найрадіснішим заняттям" назвали - дивитися телевізор. Вісім років тому цей варіант обрали 28%.

34% росіян "найрадіснішим заняттям" назвали - дивитися телевізор

На другому місці варіант "отримувати хороші гроші" - 26%, а було - 33%. "Проводити час з дітьми" - 24%, проти 26%. Стало значно більше і любителів смачно поїсти – зараз 24%, а у 2010 році таких було 17%.

Події, які відбулися в цей проміжок часу між опитуваннями, зробили в головах росіян те, що можна назвати зрушенням, поворотом або навіть переворотом. "Кримнаш" переорав Росію. І дане опитування фіксує більш глибокі зміни, ніж численні опитування про політичні уподобання, цінності, або реакції на поточні події. У відповідях на питання про Путіна, Америку чи "чий Крим" є суттєва частка того, як "треба" відповідати. У питанні про "радісні заняття" частка відповідей, які можна "вгадати" набагато менша.

Дивитися телевізор замість отримання хороших грошей. У цьому й відповідь на питання, хто став головним бенефіціаром окупації Криму, війни проти України і путінського геноциду сирійців. Це телевізор. Саме російське телебачення стало головним, або одним з головних вигодонабувачем від мілітаристської російської політики останніх років. У числі тих, хто програв: російська економіка, бізнес, рівень життя росіян.

Російське телебачення стало одним з головних вигодонабувачем від мілітаристської російської політики останніх років

Вибухове зростання об'їдання - зворотна сторона підвищення ролі телеперегляду. Яке задоволення від телевізора без їжі? У російських чоловіків радості шлунка (31%) йдуть на другому місці відразу після телевізора (33%). Для російських жінок щастя приготувати смачненьке теж на другому місці (33%) після телеперегляду (35%).

Можливо, найважливіша частина ментальних наслідків "кримнашу" пов'язана зі ставленням росіян до роботи. Варіант "працювати на повну силу", тобто погляд на роботу як на задоволення, в 2010 році вибрали 19%, а в 2018 - лише 9%. Це найбільша зміна переваг за останні роки. "Робота на повну силу" в 2010 році входила в п'ятірку головних радостей росіян, а в 2018 році скотилася на 21-е місце.

Вираз "Росія одружена з Путіним" поступово втрачає характер іронічної метафори

Зростання любові росіян до телевізора заважає сексу. Заняття любов'ю в якості одного з головних задоволень в 2010 році вибрали 15% громадян Росії, а в 2018 році - лише 12%. Вираз "Росія одружена з Путіним" якось поступово втрачає характер іронічної метафори.

Отже, в чому, судячи з опитування, полягає "ментальний переворот" в головах росіян? Телевізор, ставши головною радістю, взяв на буксир об'їдання, різко знизив радість від отримання хороших грошей, буквально знищив сприйняття повноцінної роботи як задоволення і попутно звів до мінімуму радості сексу. Хтось щось говорить про "прорив" в п'ятірку провідних економік планети? Про привабливість "русского мира" і ось цього всього? Ну ну…

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі