Про Сталіна і олігархів

Три стадії становлення номенклатурного російського капіталізму

Немає нічого дивного, що капіталіст Павло Грудінін (кандидат у президенти РФ, - ред.) любить комуніста Сталіна. Саме рябий тиран заклав основи сучасного номенклатурного капіталізму, саме завдяки його спадщині сформувався російський олігархат.

Сталін посилав зеків на смерть від непосильної праці на "великі будівництва комунізму" фактично для того, щоб олігархи потім мали можливість купувати найдорожчі в світі яхти і привозити в Куршевель повні літаки веселих дівчат. Вусатий кат зганяв у радгоспи селян, щоб їхні нащадки працювали на нових латифундистів, типу Грудініна.

Сталін створив азіатську адміністративну систему, за якої економічні ресурси країни були передані під повний контроль бюрократії. Так сформувалася правляча номенклатура.

В історії завжди неформальне володіння ресурсами згодом юридично закріплювалося. Бюрократія неминуче рано чи пізно повинна була приватизувати підконтрольну їй власність (про це, зокрема, попереджав ще Троцький). Так і сталося за Єльцина. Радянсько-виробничо-чекістська номенклатура та її партнери з кримінального світу сформували номенклатурну буржуазію. Саме до неї належить і Грудінін, котрий фактично приватизував сталінський радгосп, до керівництва якого входив.

Сталін заклав основи номенклатурного капіталізму, віддавши економіку країни в управління бюрократії. Єльцин дав номенклатурі підконтрольні ресурси у власність. Путін встановив її політичну диктатуру

Однак Єльцина Грудінін не любить. У 1990-ті радгоспний олігарх, за власним зізнанням, не почувався в безпеці. Зараз - інша справа. Путін знищив залишки демократії і конкуренції, дав номенклатурній буржуазії гарантії недоторканності власності за умови співпраці з владою. При нинішньому російському президентові нова номенклатура отримала не тільки власність, а й авторитарну політичну владу.

Сучасний номенклатурний капіталізм пройшов три стадії формування. Сталін заклав його основи, віддавши економіку країни в управління бюрократії. Єльцин дав номенклатурі підконтрольні ресурси у власність. Путін встановив її політичну диктатуру.

"Комуніст-капіталіст" Грудінін пам'ятає про своє сталінське коріння.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі