Гуманність і самосуд

Українські суди випускають на свободу сепаратистів

Вчора в Одеській області судді виправдали 20 антимайданівців, яких звинувачували в організації і участі в масових заворушеннях, що відбулися 2 травня 2014 року в центрі Одеси.

Винних у такому рішенні можна шукати довго. Хтось впевнений, що судді остаточно дискредитували себе і втратили право вершити правосуддя іменем України. І натякають, що суддів зацікавили у тому числі соратники Януковича, що втекли з Одеси, чий наказ виконували ці самі антимайданівці.

Виправдання тих, хто нападав на мирних активістів з українськими прапорами, стане великою політичною перемогою контрреволюції. Дасть сигнал усім їхнім прихильникам: не здавай своїх, воюй проти України - тебе відмажуть

З мотивацією тут все очевидно - виправдання тих, хто нападав на мирних активістів з українськими прапорами стане великою політичною перемогою контрреволюції і дасть важливий сигнал усім їхнім прихильникам: не здавай своїх, воюй проти України - тебе відмажуть. Можна все.

Інші кажуть, що тут явна недопрацювала прокуратура, яка готувала обвинувачення. І мотивація у прокуратури така ж, яку ставлять у провину суддям. Що теж можливо. Слідство основну роботу завершило два з половиною роки тому. Генпрокурором тоді був не Луценко і навіть не Шокін, а Ярема. У нього руки так і не дійшли навіть до повноцінної чистки ГПУ, що вже говорити про місцеві прокуратури. А чиї в Одесі і області сиділи прокурори, пояснювати теж не треба.

П'ятьох ключових ватажків тих, хто нападав на активістів, стріляв у них з-за спини міліції, випустили на свободу. Двох СБУ відразу взяла під варту за новим обвинуваченням, троє втекли

Так чи інакше, п'ятьох найнебезпечніших ключових ватажків тих, хто нападав на активістів, стріляв у них з-за спини міліції, вчора випустили на свободу. Двох СБУ відразу взяла під варту за новим обвинуваченням, троє пішли. І я зараз не буду давати оцінку конкретним суддям і прокурорам, тому що справа в іншому. На одного з виправданих судом вже вчинили напад невідомі. Чоловікові пробили голову і він госпіталізований. Є всі підстави вважати, що це тільки початок.

Українські суди традиційно випускають на свободу сепаратистів. Як правило вони отримують умовні терміни або з відстрочкою. Прикладів просто вагон і маленький візок. Мери міст Донбасу, що зустрічали бойовиків хлібом і сіллю, організатори фейковий виборів на окупованих територіях на користь окупантів і їх посіпак, члени і голови виборчих комісій - їх із гуманними вироками вже десятки. Що буде далі, особливо в разі звільнення ОРДЛО? Тотальна амністія? Умовні вироки вбивцям на підставі недостатності доказів? Справді, хто доведе, що цей конкретний бойовик убивав українців? Він буде наполягати, що просто стояв на блок-посту з автоматом і не більше.

Я вам скажу, що буде. Будуть проломлені невідомими голови. Постріли ввечері у дворах, підірвані машини. Я категорично проти самосудів, але практично впевнений, що вони неминучі.

Залишати сепаратистів на свободі - дуже ризиковано. Для них самих, у першу чергу

Якщо держава не в змозі або не хоче карати винних, то їх долю визначить кількість негативу в суспільстві. З поправкою на готовність діяти і кількість зброї у вільному нелегальному обігу.

Можете називати це самосудом, можете судами Лінча, можете беззаконням. Ви матимете рацію, але справа зовсім не в термінах і не в умовній правоті. Залишати сепаратистів на свободі - дуже ризиковано. Для них, у першу чергу, тому що пам'ять народна досить серйозний фактор. Але і для держави це дуже небезпечно. Тому що до самосуду швидко звикаєш. І зупинитися потім практично неможливо. Дикий Захід отримаємо. Так що краще нехай сідають надовго. Для всіх краще.

Оригінал на сайті "Site.ua"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі