Маніяки при владі

Параноя російських вождів

Сталін

Повзуча реабілітація Сталіна виявилася успішною багато в чому через те, що з часів Солженіцина сталінські злочини було прийнято пояснювати ідеологічними або навіть раціональними (В. Суворов) причинами. Сталіна-ідейного комуніста або Сталіна-жорсткого імперця виправдати в очах росіян нескладно. Чим зараз і займаються російські ЗМІ. Але Сталін був просто божевільним. Саме клінічна параноя перетворила його в одного з найстрашніших серійних маніяків-вбивць у світовій історії. Визнання цієї суворої правди - зробило б реабілітацію Сталіна неможливою.

Як відомо, параноїки дуже засмучуються і можуть стати агресивними, якщо оточуючі спростовують або висміюють їх надцінні ідеї. Уявіть собі таку ситуацію - параноїк говорить головНОМУ лікарЮ психлікарні: "Всі пацієнти в моїй палаті - китайські шпигуни". Головлікар швидше за все сперечатися з ним не буде, а просто дасть знак санітарам, щоб пацієнтові вкололи заспокійливе. А тепер уявіть, що озброєний параноїк захопив лікарню, взяв її співробітників в заручники і проголосив себе головним лікарем. У цій ситуації персонал буде змушений погоджуватися з будь-якої його божевільною ідеєю. Лікарі й медсестри визнають себе і один одного хоч китайськими, хоч марсіанськими шпигунами. Аби заспокоїти маніяка.

Клінічна параноя перетворила Сталіна в одного з найстрашніших серійних маніяків-вбивць у світовій історії

Саме так і було під час сталінського великого терору. З опублікованих архівних матеріалів зрозуміло, що Сталін щиро вірив в найфантастичніші змови та шпигунські історії, в зокрема за участю людей, яких добре знав. Спочатку ці страшні сюжети формувалися в його хворому мозку. А потім тиран змушував чекістів створювати докази того, що його фантазії - не свідчення божевілля, а реальність. Прямо говорив: бийте заарештованих, поки не зізнаються. Підкоряючись сталінській волі, НКВД-ешники вибивали свідчення, потрібні для підтвердження його мніячних підозр. Паралельно, бажаючи догодити вождю, вони і самі підкидали нові кримінально-белетристичні сюжети в багаття його маніакальною підозрілості.

Неможливо знайти інше, якесь раціональне пояснення кривавої вакханалії 19737-1938 років, коли поголовно знищувалося керівництво і провідні співробітники республік, наркоматів, газет, військових округів, наукових інститутів, конструкторських бюро. На їх місце призначалися нові керівники і фахівці, а потім винищували і їх. Причому переважна більшість репресованих не являли ніякої загрози ні для комуністичного режиму, ні особисто для Сталіна. Навпаки, знищувалися абсолютно віддані владі, дефіцитні тоді кваліфіковані кадри. Терор радикально послабив СРСР перед війною, з участі в якій в 1937 - 1938 роках виключили багато сотень тисяч найбільш підготовлених та ідейно мотивованих громадян: військових, управлінців, інженерів, антифашистів. Цей кривавий абсурд могла викликати тільки психічна неадекватність диктатора.

Путін

Діям Путіна, наприклад його маніакальному прагненню знищити незалежність України, теж намагаються придумати якісь логічні пояснення. А він, як і його попередник-Сталін, просто хворий на важку параною. Путін живе у владі мніячних фантазій, головна з яких - змова Заходу проти Росії і нього особисто, ці поняття хворий не поділяє. У його параноїдальній картині світу цією змовою пояснюються всі уявні та реальні неприємності: і революція в Україні, і чеченські війни, і реформи Саакашвілі в Грузії, і падіння ціни на нафту, і протести російської опозиції, і дії Всесвітнього антидопінгового агентства, і скандал з панамським офшорами, і розслідування експертної групи Bellingcat. З параноєю пов'язана і міфоманія диктатора, який перш за все обманює самого себе, конструюючи параноїдальні фантазії і загрози, а потім транслює свою брехню "г Орода і світу ".

Головна маніакальна фантазія Путіна - змова Заходу проти Росії і нього особисто, ці поняття хворий не поділяє

Російські спецслужби і ЗМІ, щоб не засмучувати правлячого параноїка, підтримують його впевненість у власній правоті, періодично підкидаючи сфальсифіковані "підтвердження" цих хворобливих фантазій. Найсумніше, що Путін, як у минулому і Сталін, не тільки хворіє сам, але через тотальну пропаганду інфікує параноєю все суспільство.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі