Трамп виявився жовто-блакитним

Західний консенсус на підтримку України і проти Росії відновлений

Зустріч президента США Дональда Трампа з президентом України Петром Порошенком в Овальному кабінеті Білого дому 20 червня розглядали під мікроскопом. Причому, ще до того як вона відбулася. Перш за все, тому що в самих США і в світі є багато людей, які дуже не люблять Трампа. Тих, хто не любить Порошенка теж багато, але значно менше. І ось напередодні зустрічі і після того як вона відбулася ці дві групи "нелюбителів" її учасників утворили хор, який виконав реквієм по українським надіям на допомогу США в боротьбі з російською агресією.

Британська "Гардіан" передбачила, що прийом буде "зневажливим" і "не прояснить позицію США щодо Києва". Депутат Верховної Ради від блоку Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив, що цей візит і ця зустріч "ганьба для України". У CNN зробили граматичний аналіз виступу Трампа і побачили неймовірне приниження Порошенка в тому, що назву країни "Ukraine" Трамп сказав з артиклем "The". Було б непогано, якби в CNN згадали географічні перли інших президентів США, наприклад, Буша-молодшого, який питав президента Бразилії, чи є у них негри, поміщав Берлін і Лейпциг у Центральну Америку, а Техас поруч із Каліфорнією.

Особливо пильно стежили за дотриманням протоколу зустрічі в російській пресі. Головне державне інформагентство "РИА Новости" відреагувало на зустріч президентів статтею під назвою: "Український політик про візит Петра Порошенка в США: це приниження". "Українським політиком" і чомусь "правозахисником" РІА називаютьВолодимира Олійника, що живе з 2014 року в Москві і знаходиться в Україні в розшуку. Депутат-утікач побачив "приниження" Порошенка в тому, що "в 2014 році Обама говорив з ним 2 години віч-на-віч, а тут 25-30 хвилин, причому у присутності свідків". А ще, тріумфально перераховує образи для Порошенка "правозахисник" Олійник: "в 2014 році була і червона доріжка, і сам Порошенко потім давав інтерв'ю на території Білого дому. А тепер, зрозуміло, ніякої "червоної доріжки". І ще сказали: "інтерв'ю даси он там, за парканом. Тобто вказали на його місце".

Напередодні зустрічі з Трампом США зробили Петру Порошенку подарунок у вигляді нових санкцій проти Росії

Реакцію недругів Трампа і ненависників Порошенка і української влади в цілому можна зрозуміти. Візит українського президента в США проходить досить успішно. Напередодні зустрічі з Трампом США зробили Петру Порошенко подарунок у вигляді нових санкцій проти Росії. Причому зняття санкцій чітко ув'язано в тому числі і з припиненням російської агресії проти України.

Дональд Трамп заявив про "залученість США в українські справи", а також про те, що "це велика честь бути з президентом України". Природно, це "ритуальні танці". Як і 90% усього, що складає зовнішню оболонку дипломатії. Але крім "ритуальних танців" і протоколу є суть. І вона полягає в тому, що західний консенсус на підтримку України і проти путінського режиму, а якщо говорити точніше, то проти Росії, відновлений. І будь-яка надія на те, що з обранням Трампа цей консенсус може бути зруйнований, впала. Кремль може скільки завгодно заявляти голосом Пєскова, що не бере участі в гонках за те, хто першим зустрінеться з Трампом, але це вже явно з циклу "лисиця і виноград".

Трамп зробив усе, щоб довести, що він не маріонетка Путіна. Український президент отримав козирі у внутрішньополітичній боротьбі

За підсумками зустрічі кожен з її учасників отримав своє. Трамп зробив усе, щоб довести, що він не маріонетка Путіна. З урахуванням досить важких свідчень спецслужб США про те, що він обраний, в тому числі, завдяки втручанню Росії у виборчий процес, ця зустріч йому була потрібна не менше, а може і більше, ніж Порошенку. Український президент отримав козирі у внутрішньополітичній боротьбі. Крім того, під час візиту заплановані зустрічі з держсекретарем США Рексом Тіллерсона, міністром оборони Джеймсом Меттісом, директором МВФ Крістін Лагард, президентом Світового банку Джимом Ен Кімом і міністром торгівлі США Вілбером Россом.

Так що в цілому можна оцінити американський вояж Порошенкя як успіх української зовнішньої політики. А російські політики і їх інформаційна обслуга можуть продовжувати натужно жартувати з "мішкуватого Клімкіна", "смішного Порошенка", а заодно намагатися збагнути, коли дрібні і великі капості Путіна остаточно "дістануть" США і там просто введуть заборону на покупку вуглеводнів із Росії, і скільки тижнів після цього протримається нинішній режим.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі