Чого чекати від армії Путіна в Білорусі

У 2017 році з Росії в Білорусь планується перевезти безпрецедентно великий обсяг військових вантажів

Так, порівняно з 2015 роком, обсяги залізничних перевезень збільшаться в 33 рази, а порівняно з поточним - у 83. Всього в 2017 році з Росії в Білорусь повинні прибути до 4162 вагонів з вантажами військового призначення.

Росія створює постійну атмосферу військової загрози, щоб отримати перевагу в переговорах із Заходом, якому програє економічно, розповів "Апострофу" російський політолог Дмитро Орєшкін.

Є три складових, які слід мати на увазі. Перша, і найголовніша: путінська Росія програє змагання з усім іншим світом в тому, що називається soft power - м'яка сила. Мається на увазі економіка, культурний та інформаційний вплив, валюта, створення іміджу, привабливого для інших держав — це те, в чому був сильний товариш Сталін, на якого багато ліберальних і демократичних лівих європейських політиків дивилися як на альтернативу несправедливостям капіталізму.

У Путіна це не виходить. Тому він переводить площину змагання з іншим світом у військове протистояння, і він весь час змушений балансувати на лезі ножа, створюючи постійне відчуття загрози у Заходу, щоб таким чином отримати перевагу в переговорних відносинах із ним.

Захід повинен боятися, Захід розуміє, що він виграє в економічному змаганні, а Росія програє. Тому залишається єдина сфера, яку умовно можна назвати паритетною — це військова. Нагнітається ідеологія військового протистояння, в тому числі відкрите, а не секретне перекидання військ у Білорусь. Логіка така: якщо ви продовжувати нас обмежувати, ми будемо нагнітати збройну небезпеку і ви злякаєтесь.

Друга складова полягає в тому, що насправді навряд чи все це буде реалізовано, тому що Путін намагається не робити того, чого від нього чекають. Ніхто не чекав, наприклад, що він так легко порушить міжнародні домовленості і приєднає Крим, а він це зробив. Ніхто не чекав активних військових дій на території Донецької і Луганської областей, а він це зробив.

Тому прекрасно всі розуміють, що новий цикл військових дій - спрямованих чи то проти країн Балтії, чи проти України -викличе ще одну, але вже абсолютно жорстку хвилю реакції на Заході. У зв'язку з цим, думаю, Путін на це не піде. Але він блефує, йому потрібно залякувати Захід цією можливістю, і мені здається, що всім варто це враховувати.

А третє — це внутрішньополітична складова. Так, навкруги вороги, а значить - треба розширювати сферу політичного контролю, який у Путіна асоціюється з військовим. І тут виходить теж свого роду торг, адже Білорусь погоджується на якісь економічні пільги від Росії, в тому числі - в нафтогазовій торгівлі. В обмін вона має надавати свою територію для такого роду військових демонстрацій. Але не варто переоцінювати.

Так, в Білорусі будуть розташовані війська, але вони там і так є, а оскільки в Росії зараз період військової істерії, відповідно вони посилюють свій контроль і вплив на всіх доступних територіях. Їх не так вже й багато цих територій, але одна з них - це Білорусь.

Причому це все робиться не безкоштовно. Лукашенко за кожен пропущений на свою територію вагон зажадає від Росії якісь економічні пільги, тому що у Лукашенка теж вкрай неефективна економічна модель і його власна економіка давно вже сидить кілем на мілині. І він єдине, що може зробити, це вибивати, вичавлювати, випрошувати гроші у сусіда зі сходу, у якого є газ і нафта. Значить, це ще й така вигода: ми тобі даємо пільги, а ти дозволяєш нам розмістити свої озброєння.

Частково це відповідає жахам путінської еліти, яка сама вірить у власні міфи про те, що Захід хоче на неї напасти. А почасти - це створення загрозливого кулака над Заходом в розрахунку на те, що той злякається і піде на поступки.

Текст публікується з дозволу редакції "Апостроф"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі