Чому демократичним силам в Україні краще не об'єднуватися

"Штучне зшивання" зверху в цій країні ніколи не працювало, оскільки його ініціатори насамперед починали ділити "шкуру не вбитого ведмедя", що закінчувалося повним фіаско для всіх учасників процесу.

Не згоден з тим твердженням, що демократичним силам необхідно об'єднатися для створення єдиної платформи та формування партії / руху / іншої сили.

Вся історія показує, що українці об'єднуються в двох випадках: 1) реальна і відчутна загроза, яка нависла і яку необхідно моментально усувати, інакше програють усі (всі Революції, починаючи з 1991 року, АТО, Майдан і інші стресові ситуації); 2) "за п'ять хвилин до розстрілу", коли вже все втрачено, а разом гинути не так страшно. Інших прецедентів об'єднання в історії особисто мені невідомі.

Тому, з огляду на місцеві особливості, замість "сирого" об'єднання є сенс створювати максимальну кількість партій, ГО, Клубів за інтересами та інших ініціатив, з яких громадяни самі можуть вибрати собі заняття до душі. Зрозуміло, що ці проекти будуть співпрацювати на різних періодах в залежності від сфери інтересів і потреб.

"Штучне зшивання" зверху в цій країні ніколи не працювало, оскільки його ініціатори насамперед починали ділити "шкуру не вбитого ведмедя", що закінчувалося повним фіаско для всіх учасників процесу. Також це обмежувало простір для маневрів кожного з них, сковуючи додатковими зобов'язаннями перед партнерами.

Коли мені говорять про об'єднання демократичних сил, то на думку одразу приходить коаліція ВР, яка об'єктивно проіснувала трохи більше року. Причина всьому - жага влади, жадібність і елементарна нездатність домовлятися між собою.

Тому, чим буде більше товарів на полиці, тим краще. Як говорив в одному з інтерв'ю журналіст Леонід Парфьонов "однопартійність завжди призводить до одноколбасності". Важливо вчити уроки Історії. Дивишся, в ході своєї діяльності окремі ініціативи і зможуть об'єднатися в консорціуми. Але це повинен бути еволюційний шлях. Жодне "зшивання" зверху не допоможе.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі