Гунько Олександр
Оглядач відділу "Коментарі" "Газети по-українськи". Поет, перекладач.
30.10.2014

П'яту колону ховати зарано

- Народний суд, вище якого лише суд Божий, виніс смертний вирок Комуністичній партії України, -каже президент Петро Порошенко. - Українці завдали вирішального удару по п'ятій політичнійколоні... Справедливість восторжествувала і щодо Партії регіонів, яка взагалі не змогла взяти участь у виборах у зв'язку з повною втратою довіри виборців.

Дійсно, згідно попередніх даних, Компартія не набирає навіть 4% голосів. Усе це нібито добре, але не поспішаймо радіти. Адже поза виборчим процесом залишилися практично усі виборці Криму та значначастина виборців Донбасу. Це якраз ядерний електорат КПУ та ПР. До речі, регіонали" таки пройшлидо Верховної Ради під іншою назвоюОпозиційний блок. Причому з непоганим результатоммайже 10%. Чимало з них виграють вибори в мажоритарних округах. Адже мешканці індустріальних районів хочуть мати своє представництво у парламенті. "Вони хоч і бандити, але свої", - кажезнайомий луганчанин. І такмислять чимало виборців Сходу.

Тому п'яту колону ховати зарано. Вона значно поменшала, але зімкнула лави і просочується допарламенту під будь-яким соусом.

І це невипадково. Адже суспільство погодилося на вибори заправилами влади, тобто застарим законом, ухваленим за часів Януковича. Тоді регіонали ввели "мажоритарку", аби матиможливість збільшити своє представництво у Раді за допомогою маніпулятивних технологій, підкупу виборців і фальсифікацій. І заучастю "тушок" та мажоритарників створили більшість, яка голосувала за Харківські угоди та протягувала вигідні олігархам закони. Тепер вони не матимуть "контрольногопакету", але знову лобіюватимуть свої інтереси і розколюватимуть суспільство репетуванням про нехтування владою потреб жителів індустріальни регіонів.

А от запровал КПУ маємо дякувати Путіну. Адже це його стараннями електорат недорахувався мільйонів проросійських виборців. Анексією Криму та війною на Донбасі президент Росії досягнув тільки протилежного результату. Замість "братньо їлюбові" двох народіввзаємне відчуження. Замість прокремлівської влади в Українізміцнення позицій національно-демократичних сил. Тепер вонимають можливість утворити конституційну більшість. І цеголовний підсумок виборів.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі