Veresen
Економіст з міжнародних економічних відносин. Тема захищенної наукової роботи - "Пороги міжнародних ринкових відносин в науці" (на німецькій мові).
14.08.2014

Егейське море - Карпатське

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Егейське море раніше називалося Карпатським. Для розуміння зміни назви важливо бачити її значення. Так, грецькою "καρπος" означає "родючий", а ось хетське і спорідненне з ним латинське "carpis" означає "ругати", "дорікати", "докори". Значення "родити" має старовинна назва Київа - Родень, а значення "докоряти" має ім'я старшого з трьох братів Щека (Щек. Хорів, Кий і сестра Либідь). Старослов'янське "щекар" - докоряючий, ругаючий - характер молитви і значення імені "Юра" у назві храму Святого Юра у Львові (французьке "jurer" - докоряти, журити). До речі, біля Львова збережені топоніми Щекарів та Щекотів, як нагадування про минуле. Значення "журити" (дорікати) має санскрит "gali" у назві "Галич". Отже, Карпатські гори - Журливі ... .Гарно ж як!

Для нас тут важливо й інше. Історики відносять рід Корибутів до роду "литовських князів", що не вірно. Корибути, Кориятовичі - рід "докоряючого Щека". А Ярослава Мудрого називали у Європі "Ругоруні" (Rugoruni) - Корибут, як Молибог (Осмомисл). Все це важливо для Історії України і для Історії Української Мови.

Що ж до "Карпатського моря", то його назва, все таки, пов'язана з грецьким значенням "καρπος" - родючий, плодоносний, на що вказує існуюча назва "Спорадичне море" (грецьке "σπορα" в поетичному значенні - рід, народження, нащадки, діти). Скіфи чи гунни раніше називалися "спорами" - РОДИМИЧІ. Тобто, Спорадичне море відкривало шлях до "спорів-родимичів". Острів Родос - "Зачаттєвський", що перекладали на латинь як "Атлантида" (atlantius nodus - зачаття, росток, перше колінце рослини). У назві "Київ" - два значення: грецьке "κυεω" - родень, зачаттєвський та перське "kyjiv" - володарюючий.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі