Олег Мусій
міністр охорони здоров'я
24.05.2014

За групу інвалідності вимагали 3 тисячі доларів

Звільнення головних лікарів у Вінницький області - це та практика, яку будемо застосувати по всіх областях. Ніхто не займається гонінням чи репресіями. У цих лікарів закінчився контракт. Тепер вони на рівних умовах з іншими претендентами беруть участь у конкурсі на заміщення вакантної посади. Прийдуть ті, хто не брав хабарів та чесно виконував свою роботу.

По Вінниці найбільше скаржилися на головного лікаря експертної комісії, яка видає довідки про інвалідність. Жінка з міста Бар сказала, що у хворої на шизофренію сусідки щороку вимагають 2 тисячі гривень. Чоловік після двох інсультів та операції на серці мав заплатити за групу 3 тисячі доларів. Він не мав таких грошей. Лікарі написали, що здоровий.

Я питаю: навіщо платили? Кажуть - бо довідку не видають, а поскаржитися немає кому. Скрізь кругова порука.

Іти до повного викорінення корупції буде важко. Коли мене призначили міністром охорони здоров'я, думав: я за три тижні все вирішу. А коли вліз у цю "кухню", зрозумів, що працювати треба цілодобово, аби мати результат. За три місяці тільки тепер добився призначення своїх заступників. Мінятимемо керівників департаментів охорони здоров'я по всіх областях.

Щодо розвитку галузі - основну увагу приділятимемо сімейній медицині. Це хороша практика, за якою живе весь світ. Але і традиційне медичне обслуговування знищувати не можна, щоб люди мали вибір: іти до сімейного лікаря, чи до спеціаліста вузького профілю.

Реформу на селах припинили - лікарні та амбулаторії не закриватимемо. Залишаться й обласні лікувальні заклади. Знищити старе, не побудувавши нового - це не реформа. Потрібно не менше трьох років, аби навести лад у медицині.

А взагалі у країні треба міняти все кардинально. Страшно, що відбулася така масштабна революція, загинули люди, а в нас залишилися старі чиновники, старі керівники. Найстрашніше - стара Верховна Рада. Саме там засіла найбільша мафія. Просять: "Не звільняй того, бо він мій родич", або "Візьми того, бо він хороший дядько".

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі