Мітинги не повернуть шлях до Європи

Учора дивився по телевізору, як Донецьк вийшов на мітинг на підтримку Євроінтеграції. Люди стояли всю ніч. Сьогодні вранці прийшло розуміння: вочевидь політика президента і їх дістала.

Для Віктора Януковича єдиним порятунком була євроінтеграція. Якби він пішов у Європу, Центр і Захід його підтримали б навіть на другий термін. І пробачили б йому багато чого. Бо можна було би сподіватися: ми втратили "Межигір'я", але не втратимо Україну. Але президент показав себе боягузом. Навіть таке важливе рішення оголосив Микола Янович.

Цього варто було очікувати. Ми не готові до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Було зрозуміло, що Росія поведеться так. Але її дії - це добрий козир у переговорах із Європою. Проте їх потрібно вести професійно. Треба було показувати, що разом із Європою ми заробимо більше, тож спробуймо. Аргументовано говорити влада нездатна. І виходить, що потрапляємо в пастку. Наприкінці року знову почнемо плакатися. Зарплату вже нема чим платити, а президентські вибори на носі. От і вирішили - якось випливти в залежності, ніж померти у незалежності. Янукович не ризикуватиме, бо це не державний муж, а "кровосіся" держбюджету і майна.

Іти у Європу зараз ми не готові. Українцям довелося б затягти паски так, що "мама не горюй". Рівень життя впав би, комуністи цвірінькали б: "А ми вам казали". І під час парламентських виборів 2017 року прийшли б до влади. А тоді, вже безповоротно, ми упряглися б у російське ярмо з комуністичною ідеологією в серці. Тому, мабуть, відмовитися від Угоди було краще. Добре, що ми мобілізовані європейською перспективою і підемо в Європу, коли змінимо владу.

Те, що Україна відмовилася від євроінтеграції, не означає, що ми одразу вступимо у Митний союз. Але з нами поводитимуться, як кіт із салом, бавитимуться, як захочуть. Влада втратила гідність в очах свого народу. Це знають і на Заході, й у Росії. З такими не рахуються. У поета Ігоря Губермана є чудові слова, що інколи ситі свині бувають страшніші за голодних вовків. У нас в Україні такими свинями виявилася влада, і вона страшніша, ніж східний сусід, якого ми завжди боялися.

Виходити на мітинги потрібно. Але цим не доб'ємося скасування рішення Кабміну. Це не поверне шлях до Європи. Євроінтеграція можлива, лише коли хочуть і народ, і влада.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі