MariaKovalska
05.11.2013

Козацька Символіка

Чи не найяскравішим явищем української історії вважається поява в 16 століття нової суспільної верстви – козаків. Козаччина – це самобутнє та неповторне явище в історії розвитку українського суспільства. Історія козацької символіки є надзвичайно цікавою і потрібною у розбудові молодої Української держави. Адже подібні риси можна знайти і в атрибутиці українців зараз, виходячи з того, що розвиток козацтва мав значний вплив на українське прапорництво й емблематику. Українське козацтво мало свої символи-відзнаки, або клейноди. Клейнодами називали у козаків військові знаки, або атрибути влади при яких проходили у них великі і малі ради, і які використовувалися старшинами, відповідно посаді кожного з них. Серед них - корогва, бунчук, булава та печатка з гербом. Згодом до клейнодів долучили пірначі, литаври, значки, палиці тощо. Кожна з козацьких клейнод унікальна, адже мала своє призначення, символізувала певну гілку влади на Запорозькій Січі. Усі козацькі клейноди зберігались в січовій Покровській церкві, й виносилися тільки за наказом кошового отамана.

Основними символами козацької влади були:

• Герб Війська Запрозького – постать козака, озброєного мушкетом і шаблею, - виник у другій половині 16 ст. Законної сили він набрав за короля Стефана Баторія 1578року. За дослідженнями В. В. Грабовецького та В.О. Гавриленка, уперше зображено на печатці Війська Запорозького (1595р)

• Корогва, або хорогва,- прапор, найбільша святиня козацтва. Перший відомий нам з історичних джерел козацький прапор – червоне полотнище , на якому білий хрест. Ці традиційні кольори та зображення має свої витоки з родинного герба запорозького ватажка Дмитра Байди-Вишневецького. Шили корогви з найдорожчих тканин та оздоблювали вишивкою і гаптуванням. У козацькому війську було три роди корогв (прапорів):

1)Корогви війська всього:

2) Полкові корогви

3)Сотенні корогви.

• Булава – найважливіша ознака гетьманської влади. Палиця з горіхового дерева завдовжки 50-70 см зі срібною чи визолоченою кулею на кінці . Булава розкішно оздоблювалася, здебільшого бірюзою, смарагдами і перлами. Також на ній могли бути вигравірувані герб, прізвище чи вензель власника.

• Бунчук – поряд з булавою був важливим атрибутом гетьманської влади. Це було древко завдовжки 2-2,5 м, верхівку якого прикрашала кулька – маковиця, від якої донизу звисали пасма кінського волосся.

• Печатка – символ влади судді. Нею скріплювали всі офіційні документи Війська Запорозького, видані Кошем універсали, привілеї, дипломатичне листування. На печатці зображували герб – постать козака, озброєного мушкетом і шаблею.

• Каламар – символ влади військового писаря. Зазвичай був срібним. Козацькі каламари були стаціонарними і похідними.

• Литаври – відзнака довбиша. Це був ударний музичний інструмент, який складався з двох котлів та натягнутої між ними шкіри. Без його ударів не починалася жодні козацька рада.

Козацька символіка є прямим втілення української національної ідеї. Вона широко поширилася по всій тодішній Україні і стала основою розвитку державної організації. У ній знайшли своє місце незабутні сторінки нашої історії, в неї покладена унікальність та самобутність розвитку української культури. Велика частина предковічної пам'яті українського народу зображена на козацьких гербах та прапорах, що й нині слугують державницькими символами нашої країни. Саме тому їхнє значення є важливим для нас зараз, в умовах становлення України як незалежної держави. Адже народ, який не знає свого минулого, не зможе побудувати світле майбутнє.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі