четвер, 04 травня 2017 18:15
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Воно таки було

Часом трудно говорити з людьми з ­твоєї ранньої юності. Бо це дуже схоже на те, як балакають між собою неумисні вбивці: обоє знають, що їх пов'язує, знають, що вже ніхто нічого не докаже, а все одно кожен з них — як небажаний свідок для іншого. І вони старанно оминають найголовніше. Інколи хтось із них не витерпить і скаже: "Ги-ги, ми тоді були ще дурні!" А в підтексті читай: забудь, ми не винні, там нічого не було.

А ти ж знаєш — було! Об оце й спотикаєшся в таких бесідах. Коли так кажуть давні дівчата, це легше пережити, бо у них змалку така звичка — казати про щось "не було", хоч учора звечора воно ще було. А от від хлопців це тяжче чути. Особливо коли це ті хлопці, з якими ви колись були ближчі, аніж з батьками, і вам здавалося, що ви не повторите батьківських помилок і зробите світ кращим. А тепер от і соромно, бо і світ кращим не став, і на батьків не надивились, і їм на себе надивитися не дали. Хоч наче й з дому не тікали, а все одно на душі, як у блудного сина. Й вина тебе мучить, скільки б там не казали, що не було нічого.

Я вже втомився ждати, що хтось колись скаже щось інше. А недавно це сталося. Був у мене однокласник. Ми з ним іноді гуляли в берегах і роздивлялися водяних мешканців, тритонів і жаб. Ініціатива тих походів ішла од мене. Чудесне заняття, хоч ми робили це так, щоб ніхто з хлопців не знав, бо засміяли б. Може, той приятель з мене теж підсміювався, бо він коли виріс, то став дуже серйозним чоловіком і займався практичними справами, далекими від чистого споглядання. І от недавно ми бачилися — якраз над тією водою, що тепер стала мертва і в ній ніхто не живе. І ось він каже:

— Вони ще є, тільки не тут, а далі, за греблею.

— Хто?

— Жаби! — сказав він так, наче з тих пір, як ми були дурними, не минуло 50 років.

Зараз ви читаєте новину «Воно таки було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути