четвер, 14 липня 2022 13:55
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Вишнева наливка

На початку великої війни було так, що ти цілими днями не одривався од радіоприймача, не раз і вночі вмикав його, наче од цього залежало щось важливе. Немов, коли щось пропус­тиш, то будеш винний у тому, що воно трапилось.

Тож уже згодом слухання новин увійшло в більш-менш помірне русло.

А це ось недавно спохватився, що вже цілий тиждень радіо не слухаю, наче й забув про нього. Почав думати, чого воно так. І, здається, знайшов причину. Якраз тиждень тому мені розказали про одного солдата. Він воює десь на південно-східному напрямку. А ці хлопці ніколи не уточнюють, де саме вони є — ближче чи далі од входу в пекло. А особливо, коли виходять на зв'язок з батьками. Й кажуть, що у них там усе тихо, не бійтесь.

І ось цей солдат, розказував мені його батько, коли випала йому на фронті тиха година, нарвав вишень і зробив наливку. Точніше, засипав у бутель усі необхідні компоненти, а далі вона сама дозріває, й щоб її діждатися, треба якийсь час не покидати того місця, де тихо бродять соки твоєї наливки. В усякому разі, наш давній досвід саме такий. Бо ми з батьком того солдата росли за таких часів і в такому місці, де наливка робилася людьми, у яких їхня довга війна зосталася вже позаду, отож, можна було ставити на підвіконня бутель з вишнями і не боятися, що доведеться надовго покидати хату.

Думав про це чи ні той солдат, а тією своєю історією таки трохи втішив і заспокоїв і свого батька, а далі й мене.

От, може, через те я вже тиждень не слухаю радіо. Бо коли там скажуть, що фронт на південному сході пересунувся — байдуже, в який бік — то доведеться жалкувати, що та солдатська наливка зостанеться без догляду.

Зараз ви читаєте новину «Вишнева наливка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути