четвер, 01 вересня 2022 10:50
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Великий солдат

У супермаркеті бачив солдата. Він брав цигарки. Солдат великий, краще сказати здоровенний. На дві голови вищий за всіх тут. І все у нього велике — руки, ноги, могутній корпус, стрижена голова. І ні натяку на зайву вагу. Піксельна форма — ані зморщечки, наче він у ній народився. Фігура ведмедя — і плавна, легка, трохи лінива пластика лева. На нього хотілося дивитись — як ото на деякі явища, що виходять за межі самих себе, скажімо, коли увечері сходить повний місяць або весною розливається річка Хорол чи Сула.

Солдат набрав цигарок, вийшов, сів у маленький джип і поїхав собі.

А в мені та коротка зустріч зоставила змішані переживання. Одне лежало на поверхні — щось зовсім дитяче, з тих років, коли всі солдати здаються тобі великими. Друге — складніше, якесь таке, що в ньому не хотілося признаватись. Ось воно: я відчув, що вже старий. А про це ж не щодня згадуєш. Тут є ціла система співвідношень. Коли почалася війна, ще 2014 року, на фронт ішли ті, кого я знав дітьми, і ми ніби урівнювалися з ними, бо я теж колись служив в армії, й те, чим була озброєна та армія, дісталося тепер тим хлопцям, і це зближувало нас. Але потроху й розділяло, бо вони вже носили не таку уніформу, як була у нас, а оцю нинішню, польову, без погонів, так що й не знаєш, хто перед тобою, сержант чи полковник. Це напружувало, тут ховалася ревність. З початком великої війни ця ревність стала явною, бо ці хлопці вже доросліші за тебе, і ти не знаєш, як носити на собі те, що носять вони, і як стріляти з того, з чого вони стріляють. Міг би десь прочитати — тільки це вже буде не твоє власне, а вичитане знання, якого нормальні люди соромляться.

Про це намагаєшся не думати. А от зустрінеш такого солдата, і нишком плачеш собі, бо твоє життя позаду і ти вже не будеш таким, як він.

Зараз ви читаєте новину «Великий солдат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути