Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2009 19:46
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Уточнення своїх

 

Чим далі живеш, тим менше знайомих. І починаєш думати банально: мовляв, уже нема таких людей, як колись. Яких "таких" — Бог зна, нема та й усе. А вони тобі просто давно не траплялися. Як пощастить — їх упізнаєш і уточнюєш, які вони повинні бути.

Одного ось зустрів у метро. Я стояв у кінці вагона, де з обох боків — місця на трьох. Там сиділи чоловіки й читали. Справді читали, не прикидалися. На зупинці заходить жінка — явно на дев"ятому місяці. Вони її не бачать. Вибираю з них наймолодшого, торкаюся до плеча, очима показую на жінку. Хлопець підхоплюється, дає їй місце, потім підходить до мене й каже те, чого я не ждав: "Спасибі!" Він почервонів від невчасного сорому. Аж мені захотілося отак почервоніти. Отже, він за мить змінив картину, не дав мені загордитися собою. Оце й є уточнення: ті, кого нібито не стало — це люди, на яких хочеться бути схожим, а ти розучився чи втомився цього хотіти.

Підходить до мене й каже те, чого я не ждав: "Спасибі!"

А от ще один. Він трапився ось як. Знадобилося дещо перевезти з одного краю Києва в інший. Найняв газельку. Її водій виявився старим довготелесим дідом, такі вже не їздять. Він погодився підозріло задешево, аж подумалося — нетутешній. Це був вечір, коли наші грали з Андоррою, і дід сказав, що встигнемо. Він хоче дивитися цей футбол по телевізору з якимися хлопцями — їх семеро, і дід назвав усіх по імені. Я про них уперше чув, а він говорив так, наче я мушу їх знати, бо їду з ним, а він їх знає. Щось у ньому було не так. Він не говорив про бензин і політику, як усі водії, вичитавши це в газетах. А про тих хлопців, і ще про якогось Ніколая Денисовича, завгаражем, і про його онуків, і про іншого Ніколая, з яким возив щебінь! І захотілося бути хоч трохи ним. Це означало, що зустрів одного з тих, про кого думав, що їх уже нема.

Зараз ви читаєте новину «Уточнення своїх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути