четвер, 25 жовтня 2018 16:34
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Тонкосльозий

Старе слово "тонкосльозий" можна тлумачити як "сентиментальний", коли йдеться про людей. Тут цілий спектр проявів: від тих, кому заплакати — як дурному з гори збігти, до тих, чиї сльози обтяжені світовою скорботою. У нашому роду немало таких було, та й зараз ще трохи є, я поміж них виріс. Іноді не знав, куди від цього подітись, і думав собі: ну чого вони, наприклад, мати і баба, хоч трохи не схожі на нашу сусідку, бабу Наталку? Вона, хоч і жила бідно, давно без чоловіка, і з зятем не мирилась, а таки у неї все виходило легко, артистично. Зятя свого баба на всю вулицю лаяла "адійотом" і "поразітом", на найвищих нотах, а от щоб плакала — ніколи не бачив. Так воно теж неправильно, інколи трохи треба — од щастя чи од печалі. А втім, знаю одного діда, з дальніх родичів, у якого цей талант особливий.

Йому вже 95 літ, і він, може, дожив до такого віку саме завдяки цьому талантові. Я всього двічі бачив, як він плаче. І обидва рази то було не зовсім так, як у більшості людей. Якось зайшов до нас, випив чарку — і сльози так рясно-рясно закапали. "Чого ви?" — "Бо коли я був молодим, мене дівчата не любили!"

А другий випадок ось який. Пішов я складати сіно до одного родича, який жив із цим дідом по сусідству. А ми тоді були ще відносно молоді й подумали: скільки там того сіна, й без діда обійдемося, хоч він і близько живе. А він побачив нас зі свого двору, узяв вила й прийшов на поміч. Питає: "А чого ж без мене?" — а в очах, бачимо, сльози стоять.

Чим прикметні оці два випадки? А тим, що дідова печаль була ніби й з ним, і водночас вона була не зараз і не тут, а десь позаду, в молодості. Або — між його двором і нашим, де ми оце сіно складаємо. І то, мабуть, правильно, бо хіба можна всерйоз вірити, що Бог тебе одного персонально призначив для оплакування судьби?

Зараз ви читаєте новину «Тонкосльозий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути