четвер, 12 травня 2022 17:05
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Грядочка

Зайшов у двір до одного чоловіка, треба було дещо у нього попросити. Бачу — грядка. Земля у дворі зовсім бідна, й грядку зроблено ось як. Це така собі дерев'яна рама, ідеальний прямокутник, ширина — метр із чимось, довжина — мет­рів вісім. Всередину прямокутника насипано кращої землі. Упоперек рами, на однаковій відстані один від одного, натягнуто тоненькі жовті шнурки — рівно, як струни. Вздовж кожного шнурка рядочками зеленіє городина — ледь проклюнулась. Уся конструкція нагадує фортепіано з якого знято обшивку з тильного боку. А ще це чимось схоже на дуже збільшену мікросхему.

Хоч городина тільки недавно зійшла, впізнати її вже можна. Он два рядки редиски, ось кріп, далі салата. А онде щось незнайоме росте. Спитав у господаря, що воно таке.

— Зараз гляну! — сказав він. Виявилось, у кінці кожного шнурка причеплено картонну бирку, на якій написано, що саме посіяно вздовж цього шнурка. Отож, господар нахилився і прочитав:

— Рукола!

Згадую про це без найменшої насмішки. Бо переді мною — чоловік, який виріс на асфальті й ніколи не бачив, якою буває новонароджена редиска чи соняшник. Це — перша в його житті грядка, сконструйована звичним для нього способом (а він — інженер-електронщик, через те, може, грядка й схожа на мікросхему). Тут змішалась математична серйозність і майже дитяча наївність. Можливо, є таємна надія, що урожай на цій грядці дозріє якраз тоді, коли дочка господаря повернеться додому з евакуації.

Давненько вже я не був отак зворушений через дрібницю — бо за нею проступив наш нинішній світ з усіма його тривогами і надіями. Цей світ розколото на мільйони островів, загублених в океані. І на кожному острові — самотній Робінзон, який засіває своє маленьке поле жменею зерна, уцілілого після бурі й катастрофи. При тому Робінзон день у день вдивляється в порожній горизонт — чи не з'явиться там каравела під нашим прапором на щоглі.

Зараз ви читаєте новину «Грядочка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути