Ексклюзиви
четвер, 23 листопада 2017 16:04
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Чобіток

Будинок, в якому я живу вже 25 років, великий, стоїть буквою "П". З вікон, що виходять у двір, видно вікна навпроти, а звідти видно наші. Колись раніше підійшов у дворі чоловічок, десь моїх літ, і каже: "У вас світиться допізна. Роботи багато?" Ну, яка вже ввечері робота? Одначе я кивнув, бо він говорив якось так, наче ми давно знаємось, хоч зовсім нікого мені не нагадував. Мабуть, просто їхні вікна — на одному рівні з нашими, ото й усе.

А оце недавно знов зустрів того чоловічка — і впізнав. Може, через те, що стояла мокра пізня осінь, як тоді, коли вперше побачив його. Діло було коло школи. Я в шостому класі, він — у першому. Брат моєї однокласниці, схожий дуже на неї. Вже дзвінок продзвенів, а він чистить чоботи од грязюки віником. Бо звідти, де вони живуть, дорога довга й болотиста. Питаю, чого він досі не на уроці. Каже: "Не бачиш — чобіток чищу!" А сам щербатий, і вимовляє шепеляво — "собіток". Я повторив це слово й засміявся. Він серйозно сказав: "А от за це по пиці заробиш!" Бач, герой, а ледь вищий од своїх кирзових чобіт. На їхньому краю всі якісь такі хлопці, вміли за себе постояти хоч проти кого. Між іншим, тепер я ще й по цьому його впізнав — по оцій прихованій в очах котячій готовності захищати свою територію од когось більшого за себе.

Ну, ми побесідували, я розпитав про сестру, та й розійшлися. Подумалось: добре, що він тут живе, бо коли сусідів знаєш здавна, то воно надійніше. І гарно знати, що якісь не чужі вікна онде світяться ввечері. Тільки щось у цій радості було не так, і згодом я зрозумів, що: тепер наші вікна тісно зближені — так, наче хтось забрав оту дорогу, що колись пролягала між нами і в її дов­жині ховалась тривожна спокуса іншого краю. Я любив іноді ходити тудою, щоб відчути цю солодку небезпеку живої незвіданої темряви.

Зараз ви читаєте новину «Чобіток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути