неділя, 16 грудня 2012 16:00
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Футболом по імперії

Я з дитинства знав, що київське "Динамо", "Дніпро", "Шахтар" – це свої, українські клуби, що борються проти московських. 25 років тому, під час московського матчу "Спартак" – "Дніпро", мені не треба було пояснювати на чиєму боці справедливість. Гра мала закінчитися перемогою "Дніпра". Але суддя Кузнєцов з Омська призначив найскандальніший у світі пенальті. Як зараз бачу: кілька "спартаківців" біжать у штрафний, лунає свисток і призначається 11-метровий. ­Навіть москвичі не знали за що. Але Черенков забив пенальті. Матч закінчився нічиєю – 2:2.

А потім усе зникло. Не скажу, щоб я сильно страждав. На початку 1990-х не пропустив жодної футбольної трансляції чемпіонату України. Добре пам'ятаю зламаний відео­магнітофон українського телебачення. Через це ­кілька років не було повторів забитих голів. Досі боляче при згадці, що коефіцієнт УЄФА дістався Росії. Ми ж мусили починати з підвалів. Це були жертви в ім'я незалежного українського футболу.

Ситуація нагадує колишню кохану, яка заявила про себе через 20 років

Тепер кажуть, що у нас знову має бути об'єднаний чемпіонат. Так хочуть у Росії. ­Дивно, але моє серце зовсім не тішиться відновленням протистояння "Динамо" – "Спартак". Ситуація нагадує колишню кохану, що через 20 років раптом заявила про свої права. Ти усвідомлюєш, що ця жінка давно стала тобі чужою, бо ніколи не переживала спільного горя й не відчувала радості від того, як ростуть твої діти.

Путіну й Міллеру варто шукати інший інструмент для відновлення колишньої імперії. Бо футбол виховує патріотизм, а не покору.

Зараз ви читаєте новину «Футболом по імперії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути