четвер, 04 травня 2017 07:35

Зниклих туристів знайшли за півтора місяця

Рятувальники знайшли двох таїландських туристів, які зникли за 47 днів до того в районі гірського масиву Ганеш-Гімал у Гімалаях.

21-річного Лян Шен Юа виявили у стані крайнього виснаження. Гелікоптером доправили до лікарні в Катманду. Його подруга 19-річна Луй Чун Чень загинула.

Масив Ганеш-Гімал розташований на кордоні Непалу з Китаєм, за 70 км від Катманду. Має чотири вершини висотою понад 7 тис. м і 14 "шеститисячників".

Туристи вирушили в похід у березні. Обрали непопулярний маршрут. Інструктора не наймали. Піднялися майже на 3 км. За кілька днів потрапили в заметіль. Заблукали. Вирішили йти вздовж ріки. Вважали, вона виведе їх до селища. Дорогою послизнулися і впали з водоспаду.

Опинилися на уступі. Вибратися не могли. На козирку провели майже місяць. Два тижні харчувалися картоплею і локшиною, які були в рюкзаках. Коли провізія закінчилася, їли сіль і пили воду.

Про те, що з парою щось сталося, заявили батьки 10 березня. Пояснили, що туристи не повернулися і не виходять на зв'язок. Рятувальники марно шукали зниклих два тижні. 20 квітня відновили пошуки. На цьому наполіг батько Ляна. Побачили червоний намет і людей біля нього. Лян Шен Юа сидів біля тіла дівчини. Вона померла за три дні до того.

— З одного боку була прірва завглибшки 100 метрів, — каже рятувальник Мадхав Баснет. — З іншого — гладка гора. Вони опинилися у пастці. Про те, щоб самостійно вибратися, не могло бути й мови. Ми не могли спуститися. Подавали Ляну мотузкову драбину, а тоді затягували. Він був адекватний. Намагався усміхатися. Весь час повторював, що Луй трішки не дочекалася.

Лян утратив майже 30 кг ваги. Був виснажений. Личинки комах заразили поранені ноги. У волоссі кишіли воші. Попри все, хлопець має повністю одужати. Вижив, бо споживав достатньо води й солі, кажуть медики.

Зараз ви читаєте новину «Зниклих туристів знайшли за півтора місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути