середа, 28 травня 2008 17:48

Жителі Нью-Йорка харчуються на смітниках

Останнім часом жителі Нью-Йорка із середнім достатком переходять на харчування зі смітників. Для них це не лише спосіб зекономити, а й філософія.

Таких людей називають фріґанами: від англійського free — вільний та vegetarian — вегетаріанець. Спочатку вони збирали на смітниках рослинні продукти. Потім вирішили їсти м"ясо, якщо воно безплатне. Більшість фріґанів — молодь лівих поглядів, які вважають, що в Америці переводять забагато продуктів. Тоді як у країнах третього світу люди помирають від голоду.

— Перед роботою я часто забігаю на смітник одного з кафе швидкого харчування, — розповідає нью-йоркський клерк. — Там можна прихопити кілька свіжих сендвічів на обід. Навіщо платити за те, що вже ніхто не купить?

Зазвичай на пошуки їжі виходять увечері. Близько дев"ятої із супермаркетів, ресторанів та кафе виносять сміття. Продукти харчування завжди відсортовані від скла, паперу, пластику. Термін їх придатності завершується переважно за добу. Іноді на смітники виставляють ящики із фруктами й овочами. Серед них зіпсовані одиниці.

— Із ресторанів іноді виносять страви, до яких ніхто не торкався, — пояснює нью-йоркський фріґан. — Від них відмовилися чи не встигли з"їсти.

На інтернет-сторінці фріґанів можна знайти адреси смітників і відгуки про них.

Там ідеться про китайські ресторани, мексиканські кафе, вишукані булочні й магазини з кошерними продуктами.

— Між 108 та 109 вулицею розташований один із найкращих смітників, — пишуть у розділі "Нью-Йорк" довідника. — Тут повно свіжих і екзотичних продуктів. Ніколи не прогадаєте. Приходити між 21.30 та 22.00.

У ресторанах і супермаркетах знають про захоплення фріґанів. Іноді працівники віддають людям пакети із кращими продуктами. Деякі радять не чіпати.

Експерти вважають, що явище фріґанів стає популярним через подорожчання харчів. Останній стрибок цін американці переживали в 1950-х.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Нью-Йорка харчуються на смітниках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути